WhatsApp, hoe verberg je je profielfoto

Om je privacy te beschermen, kun je je profielfoto op WhatsApp verbergen voor al je contacten of voor slechts enkele mensen. Zo doe je dat

Wanneer het om WhatsApp gaat, zijn privacy en de bescherming van hun persoonlijke gegevens de grootste zorg voor gebruikers. De hoeveelheid informatie die we met de messaging app delen is met sprongen toegenomen: foto’s, video’s, telefoonnummers, geografische locatie. Al onze belangrijkste gegevens zijn aanwezig in WhatsApp, inclusief onze profielfoto.

En het is de foto die we kiezen voor ons account die een van de meest gevoelige gegevens is die we delen met WhatsApp. Vooral omdat het niet alleen door al onze contacten kan worden gezien, maar ook door mensen die ons toevoegen in de messaging app en ons telefoonnummer kennen. Aangezien een foto tot het publieke domein behoort, kan hij ook worden gebruikt voor illegale doeleinden of om nepprofielen op sociale netwerken te openen. WhatsApp biedt echter wel de mogelijkheid om je profielfoto in de app te verbergen: je kunt ervoor kiezen om hem te verbergen voor al je contacten of voor slechts enkele mensen. Hier lees je hoe je dit doet op Android en iOS.

Hoe verberg je je WhatsApp-profielfoto op Android

Het verbergen van je profielfoto op WhatsApp is heel eenvoudig: volg gewoon een paar stap-voor-stap stappen die niet meer dan vijf minuten duren. Op de Android-versie van WhatsApp kun je je profielfoto verbergen voor al je contacten, maar ook voor één persoon.

Om de foto voor al je contacten te verbergen, ga je naar de applicatie, klik je op het pictogram met drie verticale lijnen in de rechterbovenhoek en klik je vervolgens op Instellingen. Een nieuw venster wordt geopend en u moet klikken op Account en vervolgens op Privacy. Klik op Profielafbeelding. Er wordt een pop-upmenu geopend en u moet de optie “Geen” kiezen.

Om de profielfoto van slechts één contactpersoon te verbergen, is de procedure iets ingewikkelder: u moet eerst het telefoonnummer uit het adresboek verwijderen en het in een notitie opslaan. Vervolgens ga je naar WhatsApp, klik je op het pictogram met de drie verticale punten in de rechterbovenhoek en klik je vervolgens op Instellingen. Tik op Account en vervolgens op Privacy om een sectie te openen die uitsluitend gewijd is aan de bescherming van uw gegevens. Door op ‘Profielfoto’ te tikken, krijgt u toegang tot een pop-up menu waaruit u ‘Mijn contacten’ moet kiezen. De profielfoto kan dan alleen door je vrienden worden gezien. Als je meer dan één persoon op je zwarte lijst hebt staan, moet je het beginproces verschillende keren herhalen.

Hoe verberg je je WhatsApp-profielfoto op iOS

Ook op de iOS-versie van WhatsApp kun je je foto verbergen. Om je profielfoto op WhatsApp te verbergen voor alle gebruikers, start je de applicatie, klik je op het Instellingen-pictogram in de rechterbenedenhoek, vervolgens op Accounts en tenslotte op Privacy. Tik op Profielfoto en selecteer de optie “Geen”. Op die manier zie je, wanneer een gebruiker je toevoegt op WhatsApp, een wit stokfiguurtje op een grijze achtergrond als je profielfoto.

Je kunt je profielfoto ook verbergen voor één contactpersoon op het Apple-besturingssysteem. Eerst moet u het telefoonnummer uit uw adresboek wissen en vervolgens opslaan in uw smartphone-notities, voor het geval u ze nog nodig hebt. Vervolgens open je WhatsApp, klik je op Instellingen in de rechter benedenhoek en vervolgens op Account en Privacy. Een nieuwe sectie wordt geopend en u moet “Mijn Contacten” selecteren door op “Profielfoto” te klikken. Als u uw profielfoto voor meer dan één persoon wilt verbergen, herhaalt u gewoon het beginproces.