3 TV-series over cybercrime en hackers die je absoluut moet kijken

Fans van cybercrime en hacken? Streamingplatforms hebben genoeg perfecte titels: hier zijn de must-see tv-series.

Computerwetenschap en cybercriminaliteit zijn onderwerpen die met de tijd steeds populairder worden. Terwijl ze vroeger een niche-onderwerp waren, van belang voor een kleine groep gebruikers, gaan ze tegenwoordig iedereen aan: denk aan de verspreiding van virussen, datalekken of zelfs online fraude in verband met de populairste apps.

Er zijn veel series die ons niet alleen in staat stellen om ons in deze fenomenen te verdiepen, maar ook om te begrijpen hoe het hacker-fenomeen is ontstaan of de uitvinding te volgen van enkele van de belangrijkste platforms, systemen, sociale en andere soortgelijke hulpmiddelen van de afgelopen jaren. Anderzijds is dit genre helemaal niet nieuw in de wereld van film en TV-series. Zo zijn er tal van science fiction en dystopische films waarin IT een cruciale rol speelt, van The Matrix tot Inception. Liefhebbers van dit genre kunnen op de streamingplatforms heel wat spannende en adembenemende inhoud vinden. Hier zijn drie must-see titels.

Mr. Robot op Amazon Prime Video

We beginnen met een van de populairste tv-series van het afgelopen decennium. Mr. Robot vertelt het verhaal van Elliot Alderson (Rami Malek), een computerbeveiligingsingenieur, maar ook een bekwame hacker die in staat is om in te breken in elk systeem.

Hij wordt gerekruteerd voor een computermissie door een groep activisten en vanaf dat moment verandert Elliots leven drastisch. Als je van de serie hield, moet je alle seizoenen van Black Mirror kijken.

Mr. Robot is beschikbaar op Amazon Prime Video.

De tv-serie Chuck op Infinity

Chuck vertelt het verhaal van een jonge man die werkt in een keten van elektronicawinkels. Op een dag ontvangt Chuck een email van een CIA agent, een oude vriend. Als hij het leest, wordt zijn geest getransformeerd: alle geheime informatie van het Intersect, de CIA-databank, wordt overgebracht naar zijn hersenen. Vervolgens begint hij een dubbelleven als klerk en geheim agent, gespecialiseerd in informatietechnologie en cybercriminaliteit.

Chuck is verkrijgbaar op het Infinity-platform.

Lupin op Netflix

Hoewel deze tv-serie niet openlijk over cybercrime gaat, weet hoofdpersoon Assane Diop (Omar Sy) in feite aflevering na aflevering zijn missies uit te voeren dankzij zijn computervaardigheden.

Hij neemt de camera’s in het Louvre over of zendt zijn stem uit via de slimme speaker in het huis van Gabriel Dumont. Kortom, de tv-serie laat – op een nogal verontrustende manier – zien hoe het dankzij de kennis van nieuwe technologieën mogelijk is om mensen te controleren, hun privacy te schenden en, in de meest ernstige gevallen, misdaden te plegen.

Lupin is een van de nieuwe releases van Netflix en is sinds de release een enorm succes.