Hoe scamabonnementen deactiveren met een sms

Er is een nieuw hulpmiddel om ongevraagde betaalde abonnementen te deactiveren: stuur gewoon een eenvoudig sms-bericht. Zo werkt het

Premium telefoonabonnementen die frauduleus worden geactiveerd tijdens het surfen op internet zijn een van de ergste nachtmerries van gebruikers. Eén moment van onoplettendheid of een verkeerde klik op een advertentie volstaat om een paar euro van je simkrediet af te schrijven en een nutteloze premium dienst te activeren op je smartphone. Om dit verschijnsel tegen te gaan heeft de AGCOM, de Italiaanse autoriteit voor communicatiegarantie, een gratis nummer (800.442299) in het leven geroepen, dat 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar is. Via dit nummer kunnen gebruikers nagaan of er op hun nummer actieve premiumdiensten zijn en zo nodig hun geld terugvragen. U kunt ook de klantendienst van uw operator bellen en uw geld terugvragen. Vanaf 20 januari 2020 komt daar nog een dienst bij: het is nu mogelijk om een abonnementsdienst onmiddellijk op te zeggen met een eenvoudig sms-bericht. De tool is door AGCOM ontworpen om het leven moeilijker te maken voor diegenen die geld proberen te verdienen door stiekem ongevraagde premium diensten te activeren.

Hoe annuleer je ongevraagde premium abonnementen

De nieuwe door AGCOM ontworpen service is zeer eenvoudig te gebruiken. Indien wij per vergissing een premium telefoondienst hebben geactiveerd, kunnen wij deze deactiveren door het activeringsbericht te beantwoorden met het woord “CANCEL”. Op die manier kunt u de dienst onmiddellijk deactiveren en uw geld terugkrijgen. Om van deze procedure gebruik te kunnen maken, moet u het bericht echter binnen zes uur na ontvangst van de bevestigings-SMS versturen.

Aternatief zijn er andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken: bel het gratis nummer van AGCOM voor het deactiveren van VAS-diensten (800.Om pogingen van oplichters om abonnementsdiensten te activeren in de kiem te smoren, kunt u uw operator vragen om “SMS-barring” te activeren, een dienst die speciaal is ontwikkeld om deze praktijken tegen te gaan. Elke operator heeft een andere procedure voor het activeren van sms-barring.