Hoe kiezen wie onze berichten op Facebook kan lezen

In de instellingen van uw Facebook-account kunt u bepalen wie de inhoud kan zien die u plaatst: van foto’s tot video’s

De relatie tussen Facebook en privacy is altijd nogal omstreden geweest. Facebook is het sociale netwerk bij uitstek, met meer dan twee miljard leden die elke dag foto’s en video’s van hun privéleven posten. Het delen van foto’s van uw vakantie of jonge kinderen kan echter gevaarlijk zijn, vooral voor uw privacy.

De foto’s en video’s die u op Facebook plaatst, kunnen door iedereen op het sociale netwerk worden gezien, tenzij u enkele privacy-instellingen wijzigt. Om een deel van de inhoud van uw privé-leven veilig te houden, is het raadzaam om bepaalde beelden alleen met uw vrienden of een beperkte kring van mensen te delen. Weinig mensen zullen dit weten, maar het beperken van de weergave van uw berichten op het sociale netwerk is heel eenvoudig: het duurt slechts een paar minuten om de zichtbaarheid van uw Facebook-berichten te beperken. Zo doe je dat.

Privacy instellen

De eerste stap om te bepalen wie je Facebook-posts kan zien, is naar Instellingen gaan en een aantal privacy-instellingen wijzigen. Nadat u uw accountinstellingen hebt ingevoerd, klikt u in de linkerkolom op het onderdeel Privacy. Hiermee wordt een nieuwe pagina geopend waarin u kunt bepalen wie toegang heeft tot de inhoud die u op Facebook publiceert en wie u vriendverzoeken kan sturen.

Om de zichtbaarheid van berichten op Facebook te beperken, klikt u op de knop Bewerken naast “Wie kan uw toekomstige berichten zien?”. Dit zal een drop-down menu openen waaruit u verschillende opties kunt kiezen: Iedereen (niet aanbevolen), Vrienden (aanbevolen), Vrienden behalve, Specifieke vrienden, Alleen ik. Als u kiest voor Vrienden behalve, zal de inhoud zichtbaar zijn voor iedereen behalve een kleine kring van mensen op een speciale zwarte lijst.

Vrienden blokkeren

Het is niet altijd mogelijk om mensen uit uw vriendenlijst te verwijderen: in sommige gevallen gaat het om familieleden of collega’s op het werk die er aanstoot aan kunnen nemen. Maar als je niet wilt dat ze zien wat je op Facebook zet, kun je ze op een speciale zwarte lijst zetten. Facebook biedt u namelijk de mogelijkheid om lijsten te maken waarop u uw vrienden kunt plaatsen: de persoon die op de lijst met beperkingen wordt geplaatst, zal op Facebook de inhoud die u deelt niet zien door de privacy in te stellen op “Vrienden”. Zij zullen alleen inhoud zien die u plaatst met privacy ingesteld op ‘Iedereen’, in de agenda van een wederzijdse vriend of die waarin zij u taggen. Facebook zal geen notificatie sturen naar mensen die we toevoegen aan de Met Beperkingen lijst.