Een team wetenschappers van de Universiteit van Melbourne heeft een 3D-printtechniek gecreëerd die gebruik maakt van een zelfherstellende gel die verschillende objecten kan repareren
Een makkelijke vraag: wat is de nachtmerrie van de meeste mensen als ze een smartphone kopen? Als je denkt dat je hem laat vallen en het scherm breekt, ben je op de goede weg. Dankzij een groep wetenschappers van de Universiteit van Melbourne kan dit echter niet langer een groot probleem zijn.
Onderzoekers van de Australische universiteit hebben een speciale 3D-printmethode ontwikkeld waarmee zelfs de meest beschadigde schermen kunnen worden gerepareerd door ze te laten vallen of er tegenaan te slaan. Dit wordt bereikt door een nieuw soort inkt te gebruiken dat tussen de barsten in het glas van het smartphonedisplay past. De ingenieur die de leiding had over het project, Luke Connal, legde de functies van de inkt als volgt uit: “We hebben zelfherstellende materialen gebruikt om deze printtechniek te genereren. Deze materialen zijn in staat de functionaliteit te herstellen, net zoals levende wezens van nature in staat zijn weefsel te herstellen.
De gel die het scherm herstelt
Eerlijk gezegd is het niet echt een inkt zoals in een normale printer, maar meer een gel. Het gaat hier echter om een zeer innovatief materiaal dat zelfs na lange tijd nog kan worden gewijzigd en dat vooral reageert wanneer het aan bepaalde stoffen of oplosmiddelen wordt blootgesteld. Wat momenteel de release blokkeert, is de compatibiliteit met touchscreens.
Niet alleen smartphones
Naast het repareren van smartphoneschermen zal deze specifieke methode van 3D-printen ook nuttig zijn in het leger, zoals Connal uitlegt: “Ons doel is om een 3D-inkt te maken die door soldaten op afgelegen locaties kan worden geprint, zodat ze de kleur van hun camouflage kunnen veranderen en zich beter kunnen verbergen in vijandige omgevingen. In de praktijk zouden soldaten lichter kunnen reizen en bepaalde camouflages pas kunnen afdrukken wanneer zij de plaats van het conflict of de missie bereiken. Bovendien zal dezelfde gel worden getest door de marine, die deze zal gebruiken in schepen voor de productie van reserveonderdelen en eenvoudige reparaties.