Hoe de nieuwe MacBook Pro’s eruit zien en wanneer ze komen

De nieuwe MacBook Pro’s zouden klaar zijn om in productie te gaan, en dat mogelijk al hebben gedaan, volgens een gerucht

De nieuwe MacBook Pro’s zouden bijna klaar zijn voor massaproductie. Dat is volgens analist Ming-Chi Kuo, een bekende en doorgaans betrouwbare stem in de Apple-wereld. De nieuwe MacBook Pro’s worden eind 2021 verwacht, terwijl de vervangende MacBook Air tot 2022 zal wachten.

Volgens Kuo zullen de eerste MacBook Pro’s van de volgende generatie met 14- en 16-inch beeldschermen eind dit jaar arriveren, maar de productie zal naar verwachting enige tijd eerder beginnen, in het derde kwartaal van 2021, de periode van juli tot september. Potentieel is er dus – hoewel we het nog niet weten – al iets in beweging in de productiefaciliteiten waaraan Apple de productie van de nieuwe MacBook Pro heeft toevertrouwd, en hoewel het tijdschema voor een presentatie in september daar zou liggen, lijkt het onwaarschijnlijk dat Apple zal besluiten om de innovaties op het gebied van iPhone, Apple Watch en MacBook Pro samen te voegen in één evenement.

Wanneer de nieuwe MacBook Pro arriveert

Apple zal daarom tegen het einde van het jaar waarschijnlijk twee afzonderlijke evenementen houden. In de eerste, in september, komen de iPhone 13 en Apple Watch Series 7 aan bod, in de tweede, in oktober en november, de nieuwe MacBook Pro’s.

Ook kan het zijn dat Apple, vanwege de crisis op het gebied van chip- en componententechnologie, de onthulling van de 14- en 16-inch MacBook Pro’s zal moeten verschuiven ten opzichte van hun daadwerkelijke beschikbaarheid op de markt, vergelijkbaar met wat in april gebeurde met de iPad Pro.

Niet alleen de halfgeleidercrisis die in de nasleep van de pandemie is uitgebroken, bemoeilijkt de situatie, maar er zijn ook productieproblemen die niets te maken hebben met de chips voor de productie van de mini-led-schermen die hoogstwaarschijnlijk in de nieuwe MacBook Pro zullen worden gebruikt.

Hoe de nieuwe MacBook Pro eruit zal zien

De mini-led-schermen zijn, zoals de naam al zegt, voorzien van leds die kleiner zijn dan normaal. Dit verbetert de nauwkeurigheid van de achtergrondverlichting van IPS-panelen aanzienlijk, wat op zijn beurt de zwartdiepte en het contrast verbetert en het stroomverbruik optimaliseert.

Ondanks de nieuwigheid van de mini-led-schermen zal de M1X-chip van Apple naar verwachting zijn debuut maken in de nieuwe MacBook Pro: deze chip zal volgens de geruchten worden gemaakt met het N5P-productieproces van TSMC, een verdere optimalisatie van het al geavanceerde 5-nanometerproces van de M1-chip, zal een 10-core configuratie hebben (8 voor hoge prestaties, 2 voor minder veeleisende werklasten) en zou ook de grafische prestaties aanzienlijk kunnen verbeteren ten opzichte van de M1.

Al met al kunnen de hogere prestaties van de M1X ten opzichte van de huidige chip ook worden verklaard door één groot verschil, namelijk de actieve warmteafvoer via een of meer ventilatoren die naar verwachting in de nieuwe MacBook Pro met M1X-chip zullen worden ondergebracht. Naar verluidt hebben ze een gloednieuw ontwerp, kunnen ze worden geconfigureerd met maximaal 64 GB RAM, zijn ze voorzien van Thunderbolt- en HDMI-poorten, een SD-kaartsleuf en een MagSafe-oplaadaansluiting.