Hoe de MacBook Air 2022 eruit komt te zien

De MacBook Air 2022 is nog maanden verwijderd van zijn debuut, maar er wordt al volop geanticipeerd: hier alles over Apple’s grote laptoprevisie

Het gerucht is duidelijk: Apple zal de nieuwe MacBook Air in 2022 onthullen. En het zal niet alleen een eenvoudige update zijn van chips, geheugens en de rest van de hardwarefuncties, maar een echt herontwerp waar Apple al enige tijd aan werkt, waarbij zelfs de ontwerpers zijn betrokken, die de esthetiek hebben herzien. Een “redesign” dus, dat velen al verwachtten bij het huidige model en dat in plaats daarvan wordt uitgesteld tot volgend jaar.

Maar het komt er wel: volgens de bekende informant Jon Prosser zou de MacBook Air 2022 een ander ontwerp moeten krijgen dan de huidige, met scherpere lijnen en randen en dat dus afstand zal nemen van het inmiddels iconische taps toelopende chassis van de huidige MacBook Air. De instapmodel laptop van Apple heeft altijd een “wigvormige” structuur gehad, zeer dun aan de kant die het dichtst bij de gebruiker ligt en geleidelijk dikker tot aan het beeldschermgedeelte, wat het gevoel gaf een voorwerp te hebben dat minder dik was dan het in werkelijkheid was. Apple heeft naar verluidt besloten daar verandering in te brengen met de MacBook Air 2022, die qua ontwerp veel meer zou lijken op de recente MacBook Pro. Er gaan ook geruchten dat hij in verschillende kleuren kan komen, in navolging van de iMac met M1-chip.

MacBook Air 2022, hoe hij eruit komt te zien

De MacBook Air 2022 zal naar verwachting voorzien zijn van Apple’s Silicon M2-chip, de directe opvolger van de huidige M1. Hij zal krachtiger en efficiënter zijn dan de M1 Pro en M1 Max, maar hij zal niet het niveau van de M1 Pro en M1 Max bereiken. Volgens de geruchten zal de M2 in MacBook Air 2022 dezelfde kernen hebben als de M1-chip, maar met een hogere werkfrequentie, zodat hij betere prestaties zal leveren, en ook de grafische kaart zal krachtiger zijn dan de huidige.

Het scherm zal naar verwachting ook een grote stap voorwaarts maken, en de MacBook Air 2022 zal naar verwachting de miniLED-technologie – handelsnaam Liquid Retina XDR – gaan gebruiken die al te zien is op de MacBook Pro, maar dan zonder de 120Hz ProMotion-technologie. Hij zal ook de inkeping van de laatstgenoemde lenen, die weliswaar veel “vijanden” heeft, maar Apple in staat zal stellen het schermoppervlak te maximaliseren.

In termen van connectiviteit zal de MacBook Air 2022 naar verwachting niet veel meer ingangen hebben dan voorheen. Volgens geruchten keert Apple terug naar de magnetische oplaadconnector (MagSafe), die zal worden geflankeerd door twee Thunderbolt-ingangen.

En als er verder niets is op het gebied van specificaties – maar zoveel weten we al – dan is er nog veel besluiteloosheid over de naam. Veel insiders in de sector denken dat Apple klaar is om van de MacBook Air over te stappen op een schonere, minimalere naam: de volgende generatie zou gewoon MacBook kunnen worden genoemd. Er was eerder een laptop met deze naam, maar de productie is enkele jaren geleden beëindigd. Nu de naam “vrij” is, overweegt Apple deze naar verluidt te gebruiken voor de huidige MacBook Air.

MacBook Air 2022, wanneer komt hij

De meest geloofwaardige geruchten suggereren dat de MacBook Air 2022 (of gewoon “MacBook”, wie weet) halverwege volgend jaar zal verschijnen. Als dat het geval is, zijn er twee mogelijkheden: een onthulling in april, of direct in juni tijdens WWDC. Wat de prijs betreft, wordt een lichte stijging verwacht als gevolg van het miniLED-scherm.