Hoe maak je een screenshot op Android

Om een screenshot van je Android toestel te maken, moet je de verschillende methodes voor het maken van een screenshot kennen: wat ze zijn en hoe je het kunt bewerken.

Het komt vaak voor dat je een afbeelding van je Android scherm wilt opslaan. Hetzij om een foto te bewaren die geopend is in een toepassing waaruit het onmogelijk is deze op een andere manier te downloaden, hetzij om bepaalde pagina’s in het geheugen te bewaren, of zelfs om gesprekken die aan de gang zijn in een of ander instant messaging programma op te slaan, misschien om ze later aan derden te tonen. Soms wil je gewoon het beginscherm van je nieuwe telefoon publiceren op sociale netwerken. Kortom, iedereen moet een screenshot maken van zijn Android, wat vaak een zeer nuttige handeling is.

Hoe maak je een schermafbeelding van het Android-scherm

Er zijn verschillende manieren om een schermafbeelding van Android te maken, waarvan de meest voorkomende het gebruik van een speciale toetsencombinatie is, die kan verschillen van telefoon tot telefoon. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Een daarvan is het gelijktijdig indrukken van de aan/uit-toets en de starttoets (d.w.z. de aan/uit-toets en de middelste toets onderaan). Natuurlijk werkt dit ook op telefoons met een fysieke homeknop.

Als je een schermafbeelding maakt, maakt de telefoon een geluid dat klinkt als een cameraschot. Twee andere toetsen die u kunt gebruiken om een schermafbeelding van het scherm te maken zijn “Power” en “Volume Down”, die ook weer gelijktijdig moeten worden ingedrukt. Als u de zojuist gemaakte schermafbeelding onmiddellijk wilt delen, opent u gewoon het Android-notificatiemenu en klikt u op “Delen”, waarna u kiest waar de afbeelding moet worden weergegeven.

Hoe maak je een aangepaste schermafbeelding

Aangezien elke smartphonefabrikant zijn toestellen vaak aanpast met zeer kenmerkende functies, is het goed om te weten hoe je op Android een schermafbeelding maakt op de meest gangbare toestellen, via typische sneltoetsen en gebaren. In dit geval, om het te activeren, plaatst u gewoon uw hand op de rand van de telefoon en veegt u van rechts naar links. Natuurlijk moet de functie eerst worden geactiveerd in de Android-instellingen, onder “Gestures and controls”: daar vindt u de optie “Hand-side screenshot”.

De Huawei beschikt daarentegen over een technologie genaamd Knuckle Sense, waarmee u een Android-schermopname kunt maken door simpelweg twee keer met uw knokkels op het scherm te kloppen. Deze functie wordt geactiveerd in het menu Smart Assist in de Android-instellingen. Smartphones van LG zijn daarentegen uitgerust met een app genaamd QMemo+, die speciaal bedoeld is voor het maken van schermafbeeldingen. Op Asus-apparaten is het ook mogelijk om een speciale knop toe te voegen voor het maken van schermafbeeldingen. Dit kan worden geactiveerd vanuit het Android-notificatiemenu.

Schermafbeeldingen van Android maken met apps

U kunt ook Android-schermafbeeldingen maken met apps. Deze zijn handig wanneer uw smartphone geen speciale knoppen of andere door de fabrikant ontworpen systemen heeft. Een van de meest gebruikte heet easy screenshot, en hiermee kunt u snel en direct het scherm vastleggen. Het moet natuurlijk op uw toestel worden geïnstalleerd, en dan worden gestart. Er verschijnt een reeks kopjes om uw voorkeuren voor het vastleggen van schermafbeeldingen in te stellen: om ze aan te passen, zet u de verschillende hendels op “Aan uit”. Klik vervolgens op “Start vastleggen” en vervolgens op “Nu starten”.

Op dit punt hoeft u alleen maar het keuzemenu met meldingen omlaag te trekken en op de vastlegknop te klikken voor de app die u zojuist hebt geïnstalleerd. Als u de schermafbeeldingen wilt bekijken, moet u de app opnieuw openen en ze bekijken via het pictogram van de briefkaart. U kunt ze ook bewerken of delen.

Een andere zeer gebruiksvriendelijke en volledig gratis app is Long Shot, waarmee u webpagina’s snel en gemakkelijk kunt screenen. Installeer het gewoon op uw toestel en klik op de knop “Webpagina vastleggen”. Typ vervolgens het adres van de webpagina die u wilt vastleggen en druk op “enter”. Door op het vinkje te drukken, kunt u vervolgens zoeken naar het punt dat u wilt fotograferen. Druk ten slotte op de knop “Hier beëindigen en vastleggen”.

En nogmaals, om het Android-scherm vast te leggen kunt u de app Nimbus Clipper gebruiken, die volledig gratis is en u in staat stelt de schermafbeeldingen die u maakt aan te passen. U kunt tekst toevoegen, bepaalde delen van de afbeelding vervagen, annotaties toevoegen en nog veel meer.

Of u kunt Screenshot Ultimate installeren, een toepassing waarmee u op verschillende manieren schermafbeeldingen van Android kunt maken: door op een schermafbeeldingenpictogram te klikken, of door het toestel te schudden. De gemaakte schermafbeeldingen kunnen vervolgens worden opgeslagen in de galerij of worden bewerkt en natuurlijk gedeeld.

Android-screenshots bewerken

Soms wil je voor het delen van een Android-screenshot een paar wijzigingen aanbrengen, zoals bepaalde delen van het scherm onscherp maken of bijsnijden om alleen een foto of een bepaald deel ervan te laten zien. U kunt deze wijzigingen aanbrengen met fotobewerkingsapps, maar de apps die al standaard op het toestel zijn geïnstalleerd, werken ook goed. Er zijn maar een paar eenvoudige stappen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.