Hoe je wachtwoord invoeren en wijzigen op Whatsapp

Ben je bang dat iemand WhatsApp bespioneert en je gesprekken leest? Bescherm ze met een wachtwoord of door ze te ontgrendelen met een vingerafdruk

Met berichten, foto’s, video’s en spraaknotities is WhatsApp snel een schatkamer van onze diepste geheimen geworden. Wees dus niet verbaasd als er tientallen apps online staan om WhatsApp te bespioneren (hoewel hun doeltreffendheid nog te bezien valt) of als je met sommige trucs de WhatsApp-gesprekken van iemand anders kunt lezen zonder hun telefoon te hebben.

De gemakkelijkste manier om onze gesprekken te beschermen is een wachtwoord instellen op WhatsApp met Android en iOS. Het is even eenvoudig als doeltreffend: zelfs als iemand erin slaagt onze smartphone te bemachtigen, zal hij de code moeten kennen om de berichten te kunnen lezen die wij uitwisselen met onze contactpersonen op het berichtenplatform. Weet je niet zeker hoe je een WhatsApp-wachtwoord instelt? Niets is eenvoudiger: in de volgende gids laat ik je de verschillende methoden zien die beschikbaar zijn om je wachtwoord in te voeren en te wijzigen op WhatsApp. Laten we samen eens kijken hoe we dit kunnen doen.

Blokkeer WhatsApp met Face ID of Touch ID

Wil je je chats op iPhone beschermen? Wat u moet doen is een wachtwoord invoeren bij Touch ID (vingerafdrukontgrendeling) of Face ID (gezichtsontgrendeling) en er zo zeker van zijn dat niemand uw gesprekken kan lezen. Met deze functie, die in maart 2019 is geïntroduceerd, kun je je chats beschermen met hetzelfde beveiligingsniveau als op je Apple-telefoon. Om WhatsApp te blokkeren met Face ID of Touch ID moet je ze eerst activeren op je smartphone: open iOS Instellingen, klik op Face ID en code, vervolgens op Face ID configureren en volg de procedure. Om Touch ID te activeren, volg je dezelfde stappen, maar kies je Touch ID configureren in plaats van Face Unlock.

Nu open je WhatsApp, klik je op de knop Instellingen onder in het scherm, vervolgens op Accounts en dan Privacy. Kies hier Schermvergrendeling en volg de stappen om WhatsApp met een wachtwoord in te stellen met Face ID of Touch ID.

Vingerafdrukontgrendeling op WhatsApp Android

Op dit moment is de beveiligingsfunctie die we net op iPhone hebben gezien nog niet beschikbaar voor Android-smartphones. Met een klein trucje kun je echter vingerafdrukontgrendeling instellen op groene robotapparaten, waardoor je WhatsApp-chats beter beschermd zijn. Download gewoon de app Lock-Applock en als je smartphone Android 6 of hoger heeft, kun je je vingerafdruk gebruiken als wachtwoord voor WhatsApp.

Waarvoor is Lock-Applock? Zoals de naam al doet vermoeden, vergrendelt het de toegang tot bepaalde apps (die u vrij kunt kiezen) met een ontgrendelingsreeks, een PIN-code of door uw vingerafdruk te scannen. Installeer de app, open hem en kies WhatsApp uit de lijst van apps die je wilt beveiligen met een wachtwoord, pincode of vingerafdruk. Vervolgens moet je elke keer dat je WhatsApp wilt openen je ontgrendelingsreeks invoeren of je vingerafdruk scannen die je gewoonlijk gebruikt om je telefoon te ontgrendelen.

Apps om WhatsApp te vergrendelen

Applock-Applock is echter slechts een van de vele apps waarmee je WhatsApp-chats met een wachtwoord kunt beveiligen. Met AppLocker of Norton App Lock kun je WhatsApp en andere apps beveiligen met een ontgrendelingscode of door de vingerafdruk te gebruiken die je al gebruikt om je telefoon te ontgrendelen. Kortom, dezelfde functionaliteit die we zojuist in de vorige paragraaf in detail hebben gezien. Deze procedure is echter niet mogelijk op de iPhone: om een app te installeren die andere apps vergrendelt, heb je een jailbroken telefoon nodig, wat niet aan te raden is, zowel om veiligheidsredenen als omdat het enige technische beheersing vereist.