Soortgelijke series als Skam Italia: hier is waar te zien

De Italiaanse tv-serie vertelt de wereld van de adolescentie zonder franje. Hier zijn enkele vergelijkbare titels beschikbaar om te streamen.

Skam Italia is het populairste Italiaanse tienerdrama van de afgelopen jaren. De tv-serie, bestaande uit vier seizoenen, werd gecreëerd als een webserie gekoppeld aan de gelijknamige franchise die in 2015 het levenslicht zag.

Het doel van het Skam-project is om het verhaal te vertellen van de manier waarop de tienerjaren in de verschillende Europese landen worden beleefd en om enkele van de belangrijkste thema’s te behandelen die met deze leeftijd te maken hebben en niet alleen: de eerste liefdesrelaties, seksualiteit, de zoektocht naar de eigen genderidentiteit, pesten, enzovoort. De Italiaanse versie, meer bepaald, concentreert zich op het leven van een groep jonge mensen in Rome en is van de hand van Ludovico Bessegato. Het werd eerst uitgezonden op TIMvision en verhuisde toen naar Netflix, waar het een echte hausse maakte. Elk seizoen staat een specifiek personage centraal, waardoor verschillende thema’s aan bod kunnen komen op basis van hun kenmerken, twijfels, passies en problemen. Zijn er soortgelijke series als Skam Italia? Het antwoord is ja, en het genre is een van de populairste op streaming. Laten we eens kijken naar de drie titels die je niet mag missen.

Series vergelijkbaar met Skam: Sex Education op Netflix

De eerste tv-serie om te kijken na Skam Italia is zeker Sex Education, dat veel overeenkomsten heeft met de Italiaanse titel. In de eerste plaats verdiepen beide zich in de wereld van adolescenten, zonder retoriek of paternalisme, maar met de duidelijke intentie om alle facetten ervan te vertellen.

Sex Education is, in tegenstelling tot Skam, meer gericht op kwesties die te maken hebben met seksualiteit en genderidentiteit. Alles draait om de clandestiene seksconsulentiekliniek die wordt georganiseerd door de twee hoofdpersonen van de serie, Otis (Asa Butterflies) en Maeve (Emma Mackey). Rond hen draaien vele personages, jong en oud, perfect gekarakteriseerd, net als die in de Italiaanse serie.

Thema’s als seksualiteit en genderidentiteit komen ook in Skam voor, hoewel ze niet zo’n centrale rol spelen. Die vinden we bijvoorbeeld in het tweede seizoen dat is gewijd aan Martino (Federico Cesari).

Sex Education is beschikbaar op Netflix.

Skins op Netflix

Diegenen die willen stilstaan bij de puberteit kunnen ook Skins kijken. De tv-serie is gemaakt met de bedoeling de wereld van de jeugd weer te geven zonder opsmuk.

In feite heeft producent Bryan Elsley alleen jongeren onder de 20 jaar gecast om de show geloofwaardiger te maken. De serie gaat over anorexia, verlating, verslaving en psychische stoornissen.

Het is een rauwere serie dan de Italiaanse, die erg dicht bij Euphoria ligt, maar toch noodzakelijk om de vaak verborgen kant van de pubertijd te zien. Onder de overeenkomsten met Skam is er het feit dat elke aflevering zich richt op een bepaald personage.

Skins is beschikbaar op Netflix.

Atypical op Netflix

De adolescentie is een moeilijke tijd voor elk kind, maar Atypical gaat een stapje verder: het vertelt het verhaal van de adolescentie van een autistische jongen en doet dat op een diepgaande manier, maar met extreme delicatesse, zonder ooit te vervallen in het banale.

Het plot draait om het leven van Sam (Keir Gilchrist) en zijn perfect onvolmaakte familie, die misschien niet voorbereid is op de groei van hun zoon en zijn behoefte aan emancipatie, maar wel bereid is om hem te begeleiden en hem te helpen groeien. De tv-serie brengt fundamentele thema’s naar het kleine scherm en zal zeker in de smaak vallen bij Skam-fans.

Atypical is beschikbaar op Netflix.