De nieuwe low-cost operators die Iliad uitdagen: hier zijn ze

Van Very Mobile tot Spusu Mobile, hier zijn alle nieuwe mobiele operators die klaar staan om Iliad uit te dagen en nieuwe klanten te winnen

De Italiaanse telefoniemarkt verkeert in grote beroering. Het jaar 2020 is geopend met de lancering van Very Mobile, de goedkope virtuele operator van Wind-Tre, en de waarschijnlijke komst in de komende weken van Spusu, een Oostenrijkse operator die de Italiaanse markt wil veroveren met aanbiedingen die zijn afgestemd op de behoeften van de gebruikers. En laten we ook de fusie tussen Wind en Tre niet vergeten, die zal leiden tot de geboorte van de nieuwe operator W3. Wat hebben al deze nieuwe exploitanten gemeen? Challenging Iliad.

Sinds mei 2018, de maand waarin Iliad zijn officiële debuut maakte op de Italiaanse markt, is de wereld van de telefonie van gezicht veranderd, ingrijpend. Iliad had de verdienste en de moed om zich te concentreren op kenmerken en diensten die andere exploitanten niet voorstelden, zoals duidelijke en vaste prijzen voor altijd en geen verborgen kosten. Deze kenmerken zijn “overgenomen” door de low-cost operators die de afgelopen maanden zijn gelanceerd: Kena (eigendom van Tim), ho.mobile (eigendom van Vodafone) en ook door Very Mobile, dat op zijn website zijn bedoelingen niet verhult: “Extra kosten zijn slechts een herinnering. Bij ons heeft u geen verrassingen: geen onverwacht verbruik. We zijn zeer transparant”.

Hoewel de telefoniemarkt in beroering is, zijn het zeker de gebruikers die hiervan profiteren, aangezien zij kunnen kiezen uit een steeds breder scala van producten en diensten die aan hun behoeften voldoen. Hier zijn de nieuwe low-cost operators die in 2020 een revolutie op de telefoniemarkt teweegbrengen.

Very Mobile, aanbiedingen, dekking en activeringskosten

Very Mobile debuteerde op 27 februari 2020 op de Italiaanse markt met een zeer interessant low-cost aanbod: €4,99 per maand met onbeperkte minuten en sms’jes en 30 gig aan dataverkeer (met beperkte downloadsnelheid). De prijs geldt alleen voor de eerste 20.000 abonnementen. Very Mobile leunt zwaar op het feit dat er geen verborgen kosten zijn en dat premium diensten zoals “I’ve been looking for you”, “RingMe” en “Hotspot” ook in de prijs zijn inbegrepen. De activeringskosten voor de simkaart bedragen 5 euro voor degenen die afkomstig zijn van andere virtuele operators, Iliad en Fastweb. Voor klanten van Wind-Tre, Vodafone en Tim stijgt de prijs tot 25 euro. Very Mobile is de goedkope operator van Wind-Tre en steunt op zijn eigen netwerk, met een dekking van 99% van het Italiaanse grondgebied. Very Mobile is ook beschikbaar in de Google Play Store en de App Store met een app waarmee gebruikers hun simkaart kunnen activeren en hun tariefplan kunnen beheren.

Spusu Mobile, de Oostenrijkse operator die wil verrassen

Niet alleen Very Mobile. Spusu Mobile, de Oostenrijkse exploitant die een vergunning heeft gekregen om in Italië te opereren, zal naar verwachting ook in de komende weken of maanden zijn debuut maken. Voorlopig is er nog geen nieuws over de mogelijke aanbiedingen, maar één ding is zeker: Spusu Mobile zal een unieke klantenservice bieden, zoals reeds in Oostenrijk het geval is. De exploitant zal naar verwachting gebaseerd zijn op het Wind-Tre-netwerk. Spusu heeft ook zijn officiële website gelanceerd en mist alleen nog de lancering van de eerste aanbiedingen voor het officiële debuut.

Wind-Tre vaarwel, hier komt de nieuwe operator W3

Wind en Tre staan dicht bij een fusie. Na werkzaamheden die vijf jaar geleden zijn begonnen, zijn de twee exploitanten klaar om een onderneming te worden met miljoenen klanten en in staat om een referentiepunt te worden voor de Italiaanse markt. Volgens de laatste geruchten zou de lancering gepland zijn voor 6 maart, maar de uitbraak van het Coronavirus in Italië zou de zaken een paar weken kunnen verschuiven. Wat verandert er voor de gebruikers van Wind en Three? Weinig of niets, behalve dat ze zullen kunnen terugvallen op een netwerk dat 99% van het Italiaanse grondgebied bestrijkt en al 5G kan ondersteunen. En 5G zal een van de innovaties zijn waarop het nieuwe W3-merk zich zal richten (althans zo zou het moeten heten).

Iliad, revolutie in actie

En waar is Iliad mee bezig? Staat zij toe te kijken bij de komst van nieuwe exploitanten die klaar staan om wat van het marktaandeel af te knabbelen dat zij de afgelopen anderhalf jaar zo moeizaam heeft veroverd? Zeker niet. De op drie na grootste operator van Italië heeft veel interessante projecten in de pijplijn, te beginnen met zijn 5G-netwerk, dat in de komende maanden of begin volgend jaar zijn debuut zou moeten maken. Iliad heeft nog een ander project waaraan het werkt: een vaste-netwerkexploitant worden. Dit is een project dat de komende jaren vorm zal krijgen, maar waarvoor CEO Benedetto Levi een maximale inzet heeft verzekerd. En dezelfde filosofie als altijd: duidelijke en vaste prijzen zonder verborgen kosten.