Wat te doen als de standaard gateway niet beschikbaar is

In dit artikel op Libero Tecnologia komt u te weten wat de melding “Default gateway unavailable” betekent en wat u moet doen om het probleem op te lossen.

Werken met het internet kan soms problemen, systeem- en communicatiefouten veroorzaken waarvan u niet altijd weet hoe ze op te lossen: een van de meest voorkomende is wanneer de melding “default gateway unavailable” verschijnt.

De standaardgateway: hoe werkt het?

De standaardgateway is een netwerkapparaat dat verbindingsprotocollen converteert en twee verschillende verbindingen aan elkaar koppelt. Het is dus een router die het data- en informatieverkeer verwerkt en naar buiten toe het Internet op stuurt. Vaak zijn gateways ook verantwoordelijk voor het leveren van andere diensten binnen het lokale netwerk.

Dus de melding default gateway unavailable in Windows 10, die wat dit soort fouten betreft niet veel verschilt van eerdere systemen, betekent dat er instellingen zijn die de gateway op dit moment niet in staat stellen de taken uit te voeren die hij geacht wordt te doen.

Het gebeurt meestal bij het gebruik van netwerkadapters of, inderdaad, in Windows-besturingssystemen, vanaf versie 7 en verder. Dit is een vervelende fout, vooral voor degenen die met het netwerk werken en niet kunnen vertrouwen op een stabiele internetverbinding.

Default gateway unavailable: wat te doen?

Wat betekent default gateway unavailable in het algemeen? Dat het op dat moment niet mogelijk is om toegang te krijgen tot de netwerkverbinding. Maar we moeten de volgende stap nemen: wat moeten we doen? Een van de eerste remedies om te proberen is de router opnieuw op te starten: een eenvoudige en elementaire handeling, die vaak doorslaggevend blijkt te zijn. Anders moet u andere manieren proberen, maar u moet ook weten hoe u de standaardgateway kunt vinden.

Probeer de antivirus te deïnstalleren. Er zijn sommige antivirusprogramma’s die conflicteren met de netwerkverbinding en verhinderen dat de gebruiker naar behoren op het internet kan surfen. Dit probleem kan worden opgelost door eenvoudigweg de installatie van het programma ongedaan te maken. Ga gewoon naar het configuratiescherm, klik op programma’s en verwijder het fysiek. Het kan dan voldoende zijn om een ander merk antivirus te installeren, zodat u over een computer blijft beschikken die tegen virussen en andere bedreigingen is beschermd.

De automatische toegang tot Windows uitschakelen. De niet-beschikbare standaardgateway is een vrij vaak voorkomende fout voor Windows-gebruikers, die vooral optreedt bij het uitvoeren van de zogenaamde automatische aanmelding, een functie die in het besturingssysteem beschikbaar is vanaf Windows 8. Om dit te voorkomen, kan het nuttig zijn een gebruikerswachtwoord toe te wijzen om dergelijke toegang te voorkomen.

Updaten van netwerkkaartdrivers. Een andere manier om met een niet-beschikbare standaardgateway om te gaan, is uw netwerkkaart onder de loep te nemen, die misschien verouderde drivers heeft. In dit geval kan het voldoende zijn om een driver update uit te voeren. Ga hiervoor naar Apparaatbeheer, ga naar de sectie Netwerkkaarten, klik op de kaart die u gebruikt en voer de update uit.

U moet vervolgens klikken op Automatisch zoeken, zodat het besturingssysteem vervolgens zelf de updates uitvoert. In sommige gevallen moet u zelfs de installatie van de stuurprogramma’s ongedaan maken en uw computer opnieuw opstarten, zodat Windows de updates automatisch installeert.