Google Scholar: functies en hoe het werkt

Google Scholar is een speciale gratis zoekmachine waarmee u online academische bronnen kunt vinden met behulp van trefwoorden. Ontdek hoe het werkt.

Google Scholar is een vrij toegankelijke zoekmachine waarmee u teksten uit de academische literatuur kunt vinden met behulp van trefwoorden. Het is een dienst die speciaal is ontworpen voor de onderwijswereld, voor onderzoekers en geleerden die hun kennis moeten aanvullen met boeken, artikelen, doctoraalscripties, enz., die anders moeilijk te vinden zouden zijn; met dit instrument is het namelijk mogelijk kopieën van wetenschappelijk materiaal te verkrijgen, zowel op papier als in digitale vorm.

Wat is Google Scholar

In 2004 lanceerde ’s werelds beroemdste zoekmachine de Google Scholar-dienst om zoveel mogelijk academische publicaties te indexeren en beschikbaar te maken. In tegenstelling tot Google Books, waarmee u kunt zoeken naar elk boek of tijdschrift dat is gescand en geüpload naar een online databank, biedt Google Scholar een meer gerichte dienst, gericht op alle gespecialiseerde documenten en materialen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en literatuur. De bestanden die ter beschikking van de gebruiker worden gesteld, omvatten alle soorten academische publicaties, gaande van boeken en handleidingen tot dissertaties en doctoraatsthesissen, maar ook wetenschappelijke artikels en tijdschriften, voorpublicaties of octrooien, citaten, samenvattingen en recensies; bovendien bevat de zoekmachine doorzoekbare resultaten van online-bibliotheken, met links naar deze bibliotheken. Kortom, als u op zoek bent naar kwaliteitscontent voor uw studie of als u uw kennis wilt verdiepen, is Google Scholar uw beste bondgenoot.

Hoe Google Scholar werkt

Google Scholar werkt zoals elke Google-extensie: voer uw zoektermen in en blader door de resultaten om die te vinden die het beste bij uw wensen aansluiten. In de balk kunt u trefwoorden, de titel van de tekst of de naam van de auteur invoeren: om preciezer te zoeken, bijvoorbeeld als u het werk van een bepaalde schrijver zoekt, kunt u de gegevens tussen twee aanhalingstekens plaatsen, dus ‘x’. U kunt ook kiezen of u naar resultaten in alle talen wilt zoeken of alleen die in het Italiaans wilt filteren.

Resultaten worden getoond in volgorde van relevantie volgens het 10-Index-criterium, d.w.z. een classificatie van publicaties die de meeste prijzen hebben ontvangen (vanaf een minimum van 10). Als u onderzoek doet naar een recent onderwerp, kunt u ervoor kiezen de resultaten in chronologisch aflopende volgorde weer te geven. De nieuwe volgorde houdt ook rekening met andere parameters, zoals de eerder gepubliceerde artikelen van de auteur, in welk tijdschrift ze verschijnen en de frequentie van de ontvangen citaties.

Voor elk item in de lijst geeft Google Scholar ook verwijzingen naar de auteur, de uitgever en de publicatiedatum. Bovendien verschijnt naast elk item in de lijst een link naar Verwante publicaties, waarmee u toegang krijgt tot alle papers over onderwerpen die vergelijkbaar of verwant zijn met uw zoekopdracht.

Maar het potentieel van Google Scholar blijft niet beperkt tot dit. Op het platform kunt u ook uw eigen profiel aanmaken om toegang te krijgen tot uw gepersonaliseerde onderzoek, documenten in uw bibliotheek opslaan om ze op elk moment te kunnen raadplegen, notities toevoegen en een e-mailalert instellen om updates te ontvangen over onderwerpen die u interesseren. Bovendien kunt u, als u de browser Google Chrome gebruikt, de knop Scholar toevoegen om documenten automatisch op deze zoekmachine te laten zoeken.

Hoe maakt u uw Google Scholar-profiel

Om onderzoek te doen hoeft u niet geregistreerd te zijn op de site, maar u kunt wel uw eigen Google Scholar-profiel aanmaken om van een uitgebreidere dienst gebruik te kunnen maken. De toegang tot uw nieuwe account is eenvoudig en Libero Tecnologia laat u zien hoe u dit in een paar snelle klikken kunt doen: alles wat u nodig hebt is een Google-account (of Gmail) om in te loggen op het platform en te beginnen met het maken van uw bibliotheek.

U logt eerst in op http://www.scholar.google.Het; klik vervolgens op het academische touch icoon om toegang te krijgen tot de Mijn Profiel sectie en vul het Citatie formulier in dat zich opent; zodra u uw gegevens heeft ingevuld, uw interessegebied en uw website als u er een heeft, ga dan naar het artikelen venster om zowel uw publicaties als alle artikelen die betrekking hebben op uw activiteiten toe te voegen. Ten slotte kiest u welke gegevens u zichtbaar wilt maken, hoe en hoe vaak u uw profiel wilt bijwerken, en instellingen voor zoekvoorkeuren, zoals welke resultaten u wilt weergeven of of u links naar de oorspronkelijke bibliotheken wilt tonen.