Huawei HarmonyOS 2.1 komt eraan

Het evolutieproces van HarmonyOS, Huawei’s nieuwe besturingssysteem voor slimme apparaten, gaat door: versie 2.1 is gespot, en komt binnenkort naar een nieuw toptoestel van het Chinese merk

Het feit dat HarmonyOS 2.1 eraan komt is op zich al nieuws, maar het feit dat het zich voorbereidt om dat met de “standaard” Huawei P50 te doen is nog een nieuwtje. Twee nieuwtjes in één dus, waarbij Huawei opnieuw een leidende rol inneemt op de smartphonemarkt, zowel qua hardware als software, tot grote vreugde van degenen die nog steeds verknocht zijn aan het merk, ondanks de bekende problemen.

De Huawei P50 werd de afgelopen weken officieel gemaakt, eind juli om precies te zijn, samen met de Pro-variant, maar van de twee haalde alleen de laatste het van het evenement tot de markt. De ‘standaard’ Huawei P50 is door het bedrijf onthuld en is nog onderweg, maar Chinese tech-liefhebbers zullen beloond worden voor hun anticipatie door het feit dat Huawei’s premium smartphone op sleeptouw zal worden genomen met een nieuwe versie van HarmonyOS, het besturingssysteem dat in allerijl door Huawei is ontwikkeld om de Amerikaanse blokkade op te lappen die de Chinese fabrikant een aantal problemen heeft opgeleverd, waaronder het onvermogen om met Google te praten en dus gebruik te maken van Android en de diensten die de robot gebruikt om te werken.

HarmonyOS 2.1 komt in september

In het kort: Huawei heeft een doorstart gemaakt met HarmonyOS, een transversaal besturingssysteem dat in staat is om de slimme apparaten van het Chinese bedrijf te “harmoniseren”, van smartphones tot tablets, via smartwatches, smart-tv’s en slimme speakers. HarmonyOS is in sommige opzichten nog onvolwassen, zozeer zelfs dat het bedrijf het alleen aan trouwe Chinese klanten aanbiedt en er nog geen nieuws is over de landing ervan op westerse markten.

Maar aan het eind van de tunnel – waar Huawei toch al serieuze plannen heeft om zo snel mogelijk uit te stappen – is er een heel ecosysteem dat wordt aangedreven door HarmonyOS en dat voortdurend in ontwikkeling is. Zoals onlangs gecertificeerd door de TENAA bijvoorbeeld: op de website van de Chinese telecommunicatie-autoriteit is de ‘standaard’ Huawei P50 geregistreerd met HarmonyOS 2.1, de versie van het systeem die over minder dan een maand in China moet debuteren.

Er is geen nieuws over welke nieuwe functies HarmonyOS versie 2.1 zal brengen bij zijn debuut, maar je kunt zowel functionele nieuwigheden verwachten als wijzigingen om het besturingssysteem verder te stabiliseren. Systeem dat, omdat het absoluut jong is, nog constant optimalisatiewerk nodig heeft.

De “race” van HarmonyOS

HarmonyOS werd in 2019 gepresenteerd door Huawei, maar de eerste versie (1.0) ondersteunde alleen de smart tv’s van het bedrijf. Het systeem was echter, zoals gezegd, ontworpen om multiplatform te zijn, en dus een beetje alle tech-items van de Chinese fabrikant aan te drijven.

Dus onthulde Huawei versie 2.0 tijdens Huawei’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in 2020, waar werd getoond dat het systeem zo ver was geëvolueerd ten opzichte van de vorige versie dat het ook compatibel was met smartphones. Huawei heeft in slechts een jaar tijd grote stappen gezet, en in 2021, na maanden van testen en ontwikkelen, zal HarmonyOS 2.0 worden uitgebracht op smartphones.

Nu komt HarmonyOS 2.1, wat gezien het tempo van de ontwikkeling van het bedrijf al een grote stap voorwaarts zou kunnen zijn.