Wat is Google Fit en hoe werkt het

Om uw gezondheid in de gaten te houden en in vorm te blijven, is de beste app die u kunt kiezen ongetwijfeld “Google Fit”: hier leest u wat het is, hoe het werkt en hoe u het kunt gebruiken.

Naarmate de technologie innoveert, zijn onze gezondheid en de controle en monitoring van ons lichamelijk welzijn steeds meer afhankelijk van technologie. Er is een app voor alles: de app die je slaap in de gaten houdt, de app die bijhoudt hoeveel water je op een dag drinkt, de app die je op een vast tijdstip waarschuwt om medicijnen en supplementen in te nemen, en de app die je eraan herinnert om te sporten en je training en gezondheidsstatus in de gaten houdt.

U hebt keuze te over met een van deze apps, maar als het gaat om een ‘gezondheidsmonitor’-app, is er geen twijfel mogelijk: Google Fit is de beste alles-in-één app die is ontworpen als een virtuele assistent om u in vorm te houden met regelmatige, consistente lichaamsbeweging: ontdek wat het is en hoe het werkt!

Wat is Google Fit

Als u denkt dat Google Fit de zoveelste app is die u dagelijkse workouts biedt om u gezond te houden, denk dan nog maar eens na – het is veel meer dan dat! Het is in feite een toepassing die 100% volledig en veilig wil zijn, en is ontwikkeld door webgigant Google in samenwerking met de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en de American Heart Association. Het werd ontwikkeld als antwoord op een behoefte om gebruikers aan te moedigen om te bewegen, zelfs een beetje, maar op een dagelijkse en regelmatige basis.

Gespecialiseerd voor Android-gebruikers, heeft Google Fit, via je smartphone, de mogelijkheid om je elke beweging vast te leggen zonder dat je hoeft te worden gestart. Telkens wanneer u een activiteit uitvoert, of het nu een eenvoudige wandeling, een fietstocht, een rondje hardlopen of een hele inspannende workout is, zal Google Fit dit kunnen waarnemen, volgen en in uw gepersonaliseerde grafiek opnemen. De precisie belooft geweldige resultaten, hoewel de beste prestaties alleen kunnen worden bereikt in combinatie met Wear OS smartwatches, zodat u ook extra gegevens kunt monitoren, zoals de snelheid van uw loopbeweging.

De functionaliteiten van Google Fit

De functionaliteiten die Google Fit biedt zijn talrijk en allemaal zeer nuttig, te beginnen met het monitoren van fysieke activiteit, een functie waarvoor de app is ontwikkeld. Zoals eerder vermeld, registreert de app gegevens tijdens de fysieke activiteit, zelfs als die licht is, en slaat deze op, zodat aan het eind van de dag de resultaten worden getoond. Alle gegevens die tijdens het gebruik van de app worden verzameld, worden verwerkt en aan de gebruiker gepresenteerd in de vorm van statistieken, die de trend weergeven in de gegevens over de intensiteit van de activiteit, de duur, de snelheid, de hartslag, de afgelegde afstand en de hoogte. Alle statistieken worden op een duidelijke en gemakkelijk te lezen manier aan de gebruiker gepresenteerd.

De gebruiker wordt vervolgens gevraagd om zijn eigen persoonlijke doelen te stellen, die door de app worden opgeslagen en opnieuw worden gepresenteerd om constante beweging aan te moedigen. Enkele van de standaarddoelen kunnen zijn gewichtsverlies of dagelijkse stappen. En dat is nog niet alles, Google Fit gebruikt de smartwatch ook om je slaap te monitoren en suggereert, afhankelijk van de verzamelde gegevens, het beste tijdstip om te gaan liggen en ’s ochtends wakker te worden voor een perfecte nachtrust.

Er zijn twee basisfuncties die Google Fit biedt: minuten beweging en cardiopunten. Met “bewegingsminuten” bedoelen we een echte motiverende uitdaging die de gebruiker ertoe aanzet meer stappen te zetten, meer trappen te beklimmen en meer aan lichaamsbeweging te doen. Cardiopunten daarentegen is een motiverende uitdaging die de gebruiker aanmoedigt zijn hartslag te versnellen door cardio-activiteiten te doen: voor elke minuut cardio-activiteit worden punten gespaard.

Gebruik van Google Fit

De Google Fit-app gebruiken is eenvoudig: u hebt alleen een Android-smartphone nodig en u bent klaar. In de digitale winkel kunt u de app in slechts enkele minuten downloaden en installeren. Eenmaal geïnstalleerd, is het raadzaam om toegang tot de app te krijgen via uw Google-account (de Gmail e-mail, natuurlijk!) om uw gegevens veilig op te slaan en te controleren.

Het volgende scherm om in te loggen is het scherm dat gewijd is aan het maken van uw persoonlijke profiel: hier zal de applicatie elke gebruiker vragen om, naast persoonlijke gegevens, enkele fysieke parameters aan te geven die essentieel zijn voor de correcte ontvangst en verwerking van gegevens: lengte, leeftijd en lichaamsgewicht. Zodra u deze eenvoudige stap hebt voltooid, bent u klaar om Google Fit uw activiteit te laten volgen!