Wat is het en hoe Facebook Lite te downloaden

Facebook Lite is de lichtere versie van de app van het bekende sociale netwerk en is handig voor wie weinig gig beschikbaar heeft of een trage internetverbinding.

Niet iedereen weet dat er al enkele jaren, dat wil zeggen sinds juni 2016 Facebook Lite versie beschikbaar is, een echte versie van Facebook light, die kleiner en lichter is dan de standaardversie. Aanvankelijk was deze versie van Fb Lite ontworpen voor low-end smartphones en voor landen waar de internetverbinding vaak beperkt is en de gebruikte telefoons niet erg krachtig zijn en weinig geheugen hebben, zoals Brazilië, India, Indonesië, Mexico, de Filippijnen, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten. Uiteraard werd het daar zo populair dat het vanaf het jaar daarop, op 9 februari om precies te zijn, mogelijk was om in Italië de Facebook Lite app te downloaden op bijna alle Android toestellen.

Niet verwonderlijk dat er inmiddels miljoenen gebruikers zijn van de light versie van het sociale netwerk. Techcrunch had de gelegenheid om Facebook Lite product manager Vijay Shankar te interviewen, die uitlegde waarom de nieuwe Lite app is ontstaan.

Facebook Lite

Facebook wil zijn gebruikersbestand op een dag uitbreiden tot 2 miljard.

Om dit te bereiken heeft Facebook geprobeerd zijn vlaggenschipprogramma’s te optimaliseren, zodat pagina’s sneller laden en minder data verbruiken.

Wat is Facebook Lite

Zoals eerder gezegd is Fb Lite een verlichte versie van social. Om een beter idee te krijgen, laten we naar de cijfers kijken: deze app weegt minder dan een mega, om precies te zijn 250kb, in tegenstelling tot de klassieke Facebook-download voor mobiele telefoons, die ongeveer 30 megabyte weegt. Het verschil zit hem uiteraard in de functionaliteit, die niet allemaal aanwezig is in de light-versie van Facebook, het ontwikkelingsteam heeft de code moeten aanpassen om de software op een andere manier inhoud te laten beheren dan de standaardversie.

Dankzij deze technische kenmerken kan Fb Lite niet alleen veel sneller worden gedownload en minder geheugenruimte gebruiken, maar kan de inhoud ook veel sneller worden geladen. En laten we niet vergeten dat de Facebook Lite-app zo licht is dat hij zelfs op een sub-2G-netwerk heel goed kan werken, wat geweldig is als je op een plek bent – zoals een vakantieoord – waar het netwerk niet stabiel en snel is. Tot nu toe hebben weinig gebruikers geklaagd in Facebook Lite-recensies.

Hoe download je de Facebook Lite-app

Voordat we erachter komen waarom het de moeite waard kan zijn om de Facebook Lite-app te downloaden, bekijken we eerst hoe je Facebook gratis kunt downloaden op mobiele telefoons, en hoe je het kunt installeren op Android of andere smartphones of tablets. Net als de traditionele versie van het sociale netwerk, is Facebook Lite helemaal gratis. Als u een Android-toestel hebt, gaat u gewoon naar de Google Play Store, zoekt u de app die u wilt en downloadt u die, net als alle andere. Als, aan de andere kant, uw apparaat iOS is en u wilt Fb Lite downloaden op uw mobiele telefoon, moet u naar de App store gaan en het daar zoeken. Helaas is de light versie van Facebook voor iOS alleen beschikbaar in bepaalde geografische gebieden.

Waarom kiezen voor Facebook Lite Italië

Natuurlijk zijn er verschillende voordelen: omdat het een veel lichtere versie van het sociale netwerk is, heeft het het voordeel dat het een veel kleinere hoeveelheid mobiele data gebruikt, vooral handig als je geen WiFi-netwerk beschikbaar hebt.

Ook als je een low-end smartphone hebt is het ideaal, omdat het een zeer kleine opslagruimte in beslag neemt.

Voor wie is Facebook Lite dus aan te raden? Voor degenen die niet genoeg gig’s in hun telefoonplan hebben en niet het risico willen lopen extra te betalen om verkeer aan hun telefoon toe te voegen, of voor degenen die Facebook niet veel gebruiken – en dus maar weinig functies nodig hebben – en niet veel geheugenruimte in beslag willen nemen met deze app. Uiteraard zijn de belangrijkste functies van het sociale netwerk hetzelfde als de standaardversie: je kunt berichten naar je vrienden sturen, groepsgesprekken opzetten, door je wall scrollen, meldingen over je berichten ontvangen, je status en foto’s delen en bijwerken.

Wanneer Facebook Lite niet werkt op je telefoon

Ten eerste, zoals we al zeiden, als je een iOS-apparaat gebruikt, kan het zijn dat Facebook Lite niet werkt. Het kan ook gebeuren dat als we Facebook Lite downloaden op een Android smartphone of tablet, het kan stoppen met werken: wat te doen? Het is niet altijd gemakkelijk om erachter te komen waarom Facebook voor Android niet werkt, maar het kan nuttig zijn om de app van je telefoon te verwijderen en opnieuw te downloaden, en het probleem wordt meestal automatisch opgelost.