Android-smartphones, ernstige problemen met back-ups: wat is er aan de hand

Sinds enkele maanden lukt het een groot aantal gebruikers niet om Android-back-ups te maken naar Google Drive. En velen weten niet dat hun gegevens niet veilig zijn in de cloud

Er zijn Android-gebruikers die de afgelopen negen maanden geen back-up van hun gegevens naar hun Google Drive-ruimte hebben kunnen maken. Wat ernstig is, is dat ze het vaak niet eens weten, en wat nog ernstiger is, is dat Google geen antwoord heeft om deze gebruikers te geven.

En dan is er nog een derde ding, misschien ernstiger dan alles: door de wachtwoordprompt (of biometrische ontgrendeling) op het vergrendelscherm uit te schakelen, werkt alles weer naar behoren. Het is dus duidelijk dat dit een bug is, en het feit dat het voorkomt op smartphones van verschillende fabrikanten (zelfs Google’s eigen Pixel) suggereert dat het een Android bug is, en niet een individuele apparaat bug. Feit is dat veel gebruikers al maandenlang hun gegevens niet automatisch kunnen uploaden naar Drive, en dit kan een groot probleem zijn als ze hun telefoon moeten resetten naar de fabrieksinstellingen.

Geen back-ups op Android: wat is het probleem

Verschrijvingen over dit probleem zijn door talloze gebruikers geplaatst op Reddit, op forums en zelfs op het officiële forum van Google, dat dus heel goed weet dat er een probleem is met back-ups. Er zijn problemen gevonden op Motorola, OnePlus, Samsung, Huawei (uiteraard alleen op degenen die nog steeds Google’s diensten draaien) en zelfs op Google’s eigen Pixel-smartphones.

De bug geeft geen symptomen: om te weten dat er een probleem is moet je naar Instellingen > Systeem > Back-ups gaan, waar de back-upknop is uitgeschakeld en alle velden die te maken hebben met “Actieve back-ups” (App-gegevens, Gespreksgeschiedenis, Geteld, Apparaatinstellingen, Foto’s en video’s, SMS) constant “Wachten op back-up” zijn. Normaal gesproken, als de back-up slaagt, kan de gebruiker na een paar minuten lezen “Backup was performed X minutes ago”, gevolgd door het tijdstip van de back-up.

Backup problems on Android: the fake solution

Omdat Google niet reageert op de vele meldingen, hebben slimme gebruikers zich een slag in de rondte gewerkt om een oplossing te vinden via een reeks ADB-commando’s (de commando’s die je vanaf de prompt uitvoert). Dan is er een oplossing voor het probleem die op zijn zachtst gezegd gênant is (voor Google, natuurlijk): als we de beveiligingsopties op het vergrendelscherm uitschakelen, wordt de back-up ongelooflijk ontgrendeld. Dus we moeten eerst alle beveiligingsopties uitschakelen, een back-up maken, en als we klaar zijn, de beveiliging op het vergrendelscherm weer inschakelen.