Windows 10, hoe bedien je je pc op afstand

Windows 10 biedt zijn gebruikers een tool om hun pc op afstand te bedienen: het heet Microsofts Remote Desktop Connection

In de tijd van slim werken kan het op afstand bedienen van je pc een heel handig hulpmiddel zijn, vooral als je hulp nodig hebt terwijl je werkt. Niet iedereen weet dat Microsoft het programma Remote Desktop Connection heeft geïntegreerd in Windows 10, waarmee u op afstand toegang kunt krijgen tot uw pc door deze te configureren.

Het programma Microsoft Remote Desktop Connection is geïntegreerd in alle versies van Windows en is ook beschikbaar voor andere besturingssystemen, waaronder macOS, iOS, iPadOS en Android. Om dit hulpmiddel te laten werken tussen PC’s die zich niet in hetzelfde lokale netwerk bevinden, zal het moeten worden gecombineerd met hulpmiddelen van derden. Opgemerkt moet worden dat de volledige versie alleen beschikbaar is in Windows Pro, terwijl er voor de Home-versies een versie is die alleen verbinding mogelijk maakt tussen apparaten op een geconfigureerd lokaal netwerk, maar geen hulp op afstand toestaat.

Remote Desktop Connection, hoe configureer je de te besturen PC

Voordat we de Microsoft-app gaan gebruiken, moeten we controleren of de PC die deel uitmaakt van ons lokale netwerk, is geconfigureerd voor verbinding op afstand. Klik hiervoor op de Windows Verkenner, klik met de rechtermuisknop op “Deze PC” en selecteer “Eigenschappen”. Er wordt een venster geopend met informatie over het systeem dat u gebruikt.

In de linkerkolom ziet u de vermelding “Instellingen voor verbinding op afstand”, klik hierop om een venster te openen en controleer of het vakje “Computerbesturing vanaf externe locaties toestaan” is aangevinkt. Zo niet, controleer het. Klik vervolgens op de knop “Geavanceerd” en controleer of “Computerbesturing vanaf externe locaties toestaan” is aangevinkt, zo niet, vink dit vakje dan ook aan en druk op “Ok” om de wijzigingen permanent te maken.

In de Pro-versie van Windows is er een extra onderdeel in het venster “Systeemeigenschappen” waarmee u kunt kiezen of verbindingen op afstand met de computer wel of niet moeten worden toegestaan. Het advies is om het vakje “Alleen verbindingen toestaan van computers met Remote Desktop met netwerkniveau-authenticatie” aan te vinken, omdat dit de veiligste optie is. Sla de instellingen op door op “Toepassen” en vervolgens op “OK” te klikken.

Als u eenmaal toestemming hebt gegeven voor toegang op afstand, moet u de pc die u op afstand wilt benaderen configureren om een openbaar IP-adres te krijgen, zodat serviceproviders verbinding kunnen maken vanaf het internet. Om dit te doen, heb je een speciale dienst nodig, zoals TightVNC of No-IP, waarmee je een gratis account kunt aanmaken voor de PC die je wilt bedienen, waarbij je de gebruikersnaam, het wachtwoord en het IP-adres kunt kiezen. Met behulp van deze programma’s op uw pc kunt u deze vervolgens in staat stellen om op afstand verbinding te maken en herkenbaar te maken op internet.

Windows 10, hoe Remote Desktop Connection inschakelen

Als de pc die u wilt bedienen eenmaal goed is geconfigureerd, kunt u Windows 10’s Remote Desktop Connection gebruiken. Om het programma te openen, dat in alle versies van Windows te vinden is, klikt u op “Start”, scrollt u naar beneden naar “Windows-accessoires”, en selecteert u “Remote Desktop Connection”. Er wordt dan een venster geopend waarin u de gebruikersnaam kunt invoeren die u hebt gekozen voor de PC waartoe u op afstand toegang wilt krijgen, en het openbare IP-adres ervan. Door vervolgens op de knop “Verbinden” te drukken, kunt u eindelijk toegang krijgen tot de gewenste computer. Met het programma kunt u ook kiezen hoe het externe bureaublad wordt weergegeven, b.v. het minimaliseren of maximaliseren van het scherm, het configureren van de geluidsinstellingen van de PC waarmee u verbinding maakt of de aangesloten apparaten.