Hoe over te schakelen van iOS naar Android en vice versa

Er komt een moment in ieders leven dat ze hun smartphone moeten vervangen. Sommigen zullen besluiten over te stappen op een ander mobiel toestel op basis van Android, misschien gewoon door van merk te veranderen. Anderen zouden er echter voor kunnen kiezen hun benadering van het mobiele telefoonuniversum radicaal te veranderen door zich aan te sluiten bij het iOS-ecosysteem van Apple. En vice versa, natuurlijk. Niet alleen dat, maar in de nabije toekomst zullen we ook moeten weten hoe we gegevens overzetten van Android naar iPhone, en van iPhone naar Android, of het nu bestanden, foto’s, video’s, muziek, en in het algemeen alles wat we hebben opgeslagen op ons apparaat.

Gegevens overzetten van Android naar iPhone: hoe doe je dat

In het geval dat je gegevens van Android naar iPhone wilt overzetten, is er een zeer eenvoudig en intuïtief systeem, geleverd door dezelfde kolos uit Cupertino. Dit systeem is bijzonder geschikt voor degenen die al hun gegevens in bulk moeten importeren, zonder voorafgaande selectie. De app heet Move to iOS en kan gratis worden gedownload. De Apple applicatie moet worden geïnstalleerd op de Android smartphone en worden gebruikt tijdens de initialisatiefase van onze nieuwe iPhone. Hiermee wordt alles overgezet, van contactpersonen, foto’s en video’s tot berichtengeschiedenis, e-mailaccounts, webgeschiedenis, agenda en zelfs geïnstalleerde apps, als deze op beide besturingssystemen beschikbaar zijn.

Voordat we Move to iOS gebruiken, moeten we ervoor zorgen dat beide apparaten een opgeladen batterij hebben en dat hun Wi-Fi-verbinding actief is, zodat er een toegangspunt tussen de Android-smartphone en de iPhone wordt gecreëerd. Niet alleen dat, maar we moeten ook de beschikbare ruimte op de nieuwe iPhone controleren, die groot genoeg moet zijn om de gegevens van onze vorige telefoon te “herbergen”. Het spreekt vanzelf dat hoe meer gegevens wij overdragen, hoe langer het zal duren om de procedure correct af te ronden. Zodra dit is gebeurd, kunnen we de nieuwe iPhone initialiseren met behulp van de wizard, die ons zal vragen enkele parameters in te stellen, zoals taal of tijdzone.

Op een gegeven moment zal iOS ons via het scherm App en gegevens vragen of we de gegevens van een back-up willen herstellen, of we de iPhone als nieuw willen initialiseren of dat we de gegevens van een Android-apparaat willen migreren, met het item “Gegevens van Android migreren”. We kiezen dan de laatste optie, tikken op “Doorgaan” en wachten enkele seconden. In dit stadium maakt de iPhone een Wi-Fi-netwerk aan en genereert een numerieke code, die we niet mogen vergeten te noteren om toegang te krijgen tot de Android smartphone. We nemen dit apparaat in de hand en installeren de Switch to iOS app uit de Google Play Store, starten deze en voeren de numerieke code in om de twee apparaten te verbinden. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, selecteert u de inhoud die moet worden overgebracht en klikt u op “Volgende” om de overdracht te starten. Als dat klaar is, tikt u op de knop “Doorgaan” om verder te gaan met de eerste configuratiewizard op de Apple-telefoon.

Alleenstaande gegevens van Android naar iOS overzetten

Naast het gebruik van Apple’s app Switch to iOS, die geschikter is voor het overzetten van grote blokken bestanden, is het ook mogelijk om handmatig gegevens van Android naar iPhone over te zetten, waarbij we naar eigen inzicht de interessante kunnen kiezen. U zult begrijpen dat in dit scenario de procedure verschilt naargelang het type bestanden dat we van ons oude naar het nieuwe toestel willen verplaatsen. Maak je echter geen zorgen, want er zijn oplossingen om de hoek, zoals wordt geïllustreerd in de volgende paragrafen van deze gids.

Foto’s en video’s

Om hele albums over te zetten, kunnen we vertrouwen op Google Foto’s, d.w.z. Big G’s dienst voor gratis en onbeperkte back-up van foto’s en video’s, als je de modus Hoge kwaliteit gebruikt, die een upload biedt met een maximale resolutie van 16MP voor foto’s en 1080p voor video’s. Als u niet tevreden bent met deze beperkingen, kunt u altijd kiezen voor de modus Origineel, waarbij u uploadt naar Google Drive en gebruikmaakt van de gratis 15 GB ruimte. Zodra de beschikbare opslagruimte is opgebruikt, is er de mogelijkheid van een betaalde upgrade, met prijzen vanaf €1,99 per maand voor 100 GB opslagruimte. Om verder te gaan met de overdracht, moeten we de Google Foto’s-app downloaden op de Android-smartphone en de iPhone, deze op beide starten en inloggen met hetzelfde Gmail-adres.

Contacten en agenda’s

Om contact- en agenda-informatie van Android naar iPhone over te zetten, raden we aan de Google-account te synchroniseren. Op de Android smartphone moeten we naar “Instellingen” gaan en “Gebruikers en Accounts” selecteren, dan “Google” en “Gmail”, en dan de “Contacten” en “Agenda” op AAN zetten. Tik dan op “Synchroniseer nu”. We nemen de iPhone en gaan naar “Instellingen” en kiezen “Wachtwoorden en Accounts”, tikken vervolgens op “Gmail” en activeren de vermeldingen “Contacten en agenda’s” door de hendels op “AAN” te zetten.

Muziek en documenten

Als we muziekstreamingdiensten gebruiken, Spotify, YouTube Music of Amazon Music, om er een paar te noemen, worden alle gekochte muziek of gemaakte afspeellijsten gekoppeld aan de account die voor deze diensten wordt gebruikt, en verliezen we dus niets door van telefoon te wisselen. Het enige wat we hoeven te doen is de bijbehorende applicatie te downloaden uit de AppStore en in te loggen op onze account om alles terug te vinden. Als we daarentegen muziekbestanden in het geheugen van de Android-smartphone hebben, kunnen we die naar de iPhone verplaatsen met behulp van de gratis Send Anywhere-app. Een goede oplossing voor het overzetten van documenten van Android naar iOS is het gebruik van de Send Anywhere app. U kunt ook gebruikmaken van de vele bestaande cloudopslagdiensten, zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive.

Hoe zet u gegevens over van iPhone naar Android

Nu we weten hoe u gegevens van Android naar iPhone kunt overzetten, is het misschien net zo handig om te begrijpen hoe u het omgekeerde doet. Zo kunt u foto’s overzetten van iPhone naar Android, maar ook video’s, contacten, documenten en alle andere bestanden die u nog nodig hebt op uw nieuwe toestel. Gelukkig is de procedure vrij eenvoudig, aangezien de twee toestellen met verschillend OS met elkaar kunnen “communiceren” via back-up en synchronisatie. Laten we dus beginnen met de eerste handeling, namelijk het koppelen van een Google-account aan beide apparaten, waardoor alle items in het geheugen worden gesynchroniseerd. Klik op het iOS-apparaat op Instellingen en vervolgens op Contacten, Accounts en wachtwoorden, en Account toevoegen. Klik op het Google-logo, meld u aan bij uw account en klik op de knop Volgende. Zodra u bent aangemeld, kunnen we ervoor zorgen dat we de selectievakjes inschakelen voor de items die we willen synchroniseren, waaronder Mail, Contacten, Agenda’s en Notities.

Nu moeten we ervoor zorgen dat de Google-account die we hebben ingesteld de standaardaccount is voor het synchroniseren van ons adresboek: ga naar Instellingen, dan Contacten en dan Standaardaccount, en vink de account aan die we zojuist hebben toegevoegd. Nu hoeven we alleen nog maar een paar seconden te wachten tot de synchronisatie klaar is. Dezelfde synchronisatie kan ook volgens een alternatieve methode worden uitgevoerd. En net zo effectief als degene die ik net beschreef. We verwijzen naar de mogelijkheid om de back-up- en cloudopslagapp Google Drive te gebruiken. Met deze app, die zowel in de Google Play Store als in de AppStore kan worden gedownload, kunt u uw bestanden en gegevens op meerdere apparaten synchroniseren, zodat u ze altijd met één klik bij de hand hebt.

Om verder te gaan, downloadt u de iOS-app in de AppStore en start u deze. Op het hoofdscherm van Google Drive selecteert u “Aanmelden” en meldt u zich aan met het Google-account dat we willen gebruiken op onze nieuwe Android-smartphone. Eenmaal ingelogd, ga naar het menu, herkenbaar aan het symbool van drie horizontale lijnen, en tik dan op de knop met het tandwiel symbool en pas op het einde op de optie “Backup”. Op dit punt selecteren we alle items die we willen synchroniseren, zodat we kunnen controleren of ze daadwerkelijk actief zijn. De keuze varieert van “Contacten”, “Agenda-evenementen”, “Foto’s en Video’s”, en om de gewenste back-up daadwerkelijk uit te voeren, hoeven we alleen maar op “Start Backup” te klikken.

Als de procedure eenmaal is voltooid, zullen we, als het goed is, al onze accounts die zijn opgeslagen op iOS gesynchroniseerd vinden met onze Google-account, en nu opgeslagen in de Android Contacten applicatie. En dat is nog niet alles: iOS-agenda’s worden gesynchroniseerd met Google Agenda, en foto’s die we met onze iPhone hebben genomen, worden perfect weergegeven in de Google Foto’s-applicatie. Op dit punt, net als bij het overzetten van gegevens van Android naar iPhone, zouden we in staat moeten zijn om het omgekeerde met succes en zonder al te veel gedoe te doen. Natuurlijk is er ook software van derden verkrijgbaar in digitale winkels waarmee gegevens en bestanden kunnen worden overgebracht tussen smartphones met verschillende besturingssystemen. Een van de meest effectieve, en een volledig gratis download, is Smart Switch, die bijzonder geschikt is voor de productreeks van het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung.