Netflix is gratis in Kenia, maar het duurt een uur om een film te downloaden

Veel mensen dromen ervan om de catalogus van Netflix tot hun beschikking te hebben zonder ook maar één euro per maand uit te geven, maar in Kenia moet je het doen met internet

Netflix heeft de afgelopen uren aangekondigd dat het zich volledig gratis openstelt voor de inwoners van Kenia. Dat klopt: de meer dan 50 miljoen inwoners van het Oost-Afrikaanse land (minder dan de helft heeft een internetverbinding) hoeven geen abonnementsgeld te betalen om een deel van de films en tv-series uit de catalogus van Netflix te bekijken.

Wat meer is, de streaming-gigant heeft aangekondigd dat het je niet zal vragen om een betaalmethode in te voeren bij het registreren voor de dienst, het zal open staan voor alle Android-gebruikers ouder dan 18, en het zal geen reclame bevatten, dus in feite zal het een geschenk zijn ter waarde van € 7,99 per maand in Italië – hoewel Netflix al heeft aangekondigd dat het ongeveer een kwart van zijn catalogus naar Kenia zal brengen, zul je moeten betalen om het allemaal te zien. Maar kijk een gegeven paard niet in de bek, zeker niet als het cadeau in kwestie ook nog reclamevrij is.

In Kenia is het downloaden van een film niet eenvoudig

Alles is dus goed. Nou, niet precies. Volgens de laatste berekeningen van Cable.co.uk staat Kenia op de 126e plaats in de wereld voor internetsnelheid, met een gemiddelde downloadsnelheid van 11,27 Mbps. Dit betekent dat het een uur en 34 seconden duurt om een film van 5 GB te downloaden.

In Italië, ter vergelijking, wordt dezelfde film in gemiddeld 18 minuten en 36 seconden gedownload. Maar de context is heel anders, en als we ons richten op de buurlanden, ontdekken we dat het erger kan, veel erger: Ethiopië, Zuid-Sudan en Somalië nemen respectievelijk de 222e, 218e en 215e plaats in op de ranglijst, wat betekent dat de inwoners van het “drieluik” gemiddeld tussen 7 uur (Somalië) en 9 uur en een half (Ethiopië) nodig hebben om de film van 5 GB in het voorbeeld te downloaden.

Kortom, Kenia doet het goed binnen de context (de internetverbinding is gemiddeld sneller dan in de buurlanden) maar niet geweldig in de mondiale context. Netflix weet waarschijnlijk dat het kijken naar films en tv-series met een dergelijke verbinding niet het beste is, en zou daarom niet veel gebruikers bereid vinden een abonnement te betalen voor een dienst die onvermijdelijk niet de meest comfortabele zou zijn.

Netflix alleen gratis op smartphones

Diegenen met een beter dan gemiddelde internetverbinding zullen kunnen beslissen of ze bij het gratis plan van Netflix blijven of upgraden naar een van de betaalde plannen, waarmee je de hele catalogus kunt “ontsluiten” en content op laptops en tv’s kunt bekijken (terwijl het gratis plan alleen beperkt is tot Android-smartphones).

“Als je nog nooit naar Netflix hebt gekeken,” schreef Netflix-executive Cathy Conk in een officiële blogpost, “is dit een geweldige kans om de service te proberen. En als wat je ziet je bevalt, kun je eenvoudig upgraden naar een van de betaalde abonnementen om ook op je laptop of tv van de hele catalogus te genieten.” Netflix heeft niet gezegd hoe lang het Keniaanse initiatief zal doorgaan, of dat het overweegt een soortgelijk initiatief op andere markten aan te bieden.