Hangprinter, de grootformaat 3D-printer binnen ieders bereik

Dit systeem, uitgevonden door de Zweed Torbjørn Ludvigsen uit Zweden, maakt het mogelijk om een kamer om te toveren tot een laboratorium voor grootschalig 3D-printen

Wat als een kamer kon worden omgetoverd tot een 3D-printer? Nee, het is geen utopia. Dankzij het ‘Hangprinter’-systeem, uitgevonden door de Zweedse uitvinder Torbjørn Ludvigsen, kan elke ruimte worden omgetoverd tot een 3D-printer om zeer grote objecten te produceren.

Deze 3D-printuitvinding maakt gebruik van een systeem van computergestuurde kabels en katrollen die zijn verankerd aan de muur, de vloer en het plafond. Zodra de installatie in de kamer is voltooid, kan de printer worden opgestart. De uitvinder werkte ongeveer 400 uur om deze machine te maken. Dit is niet de eerste 3D-printer voor zeer grote objecten, zoals meubels of meubilair, maar in sommige opzichten is de Hangprinter wel uniek. Eerst en vooral omwille van de prijs. Het hele printsysteem kost in totaal slechts 250 dollar. De Hangprinter is dus voor iedereen toegankelijk.

Hangprinter

De 3D printer voor grote objecten is ook een open source project. Dit betekent dat iedereen de instructies kan uitprinten en zijn eigen verbeteringen aan de machine kan aanbrengen of updates kan toevoegen die voor iedereen beschikbaar zullen zijn. De Hangprinter kan zich ook zelf repliceren. Dat wil zeggen dat het zelf reserveonderdelen kan printen. Het doel van de Zweedse uitvinder Torbjørn Ludvigsen is om de meeste mensen, en zelfs KMO’s, in staat te stellen grote producten of prototypes te maken zonder al te veel geld uit te geven. De broncode voor de Hangprinter is beschikbaar op GitHub. Terwijl alle benodigde materialen zijn opgesomd in een lijst met de door Ludvigsen gemaakte kosten voor de onderdelen. Het hele systeem kan worden gekocht op bountysource.com. Een crowdfundingsite vergelijkbaar met Kickstarter.