IPhone: als uw batterij bijna leeg is, probeer dan deze app te verwijderen

De nieuwste iPhones hebben de batterijduur verbeterd, maar een plotseling probleem met een populaire app heeft verschillende Apple-klanten nachtmerries bezorgd

De optimalisatie tussen hardware en software is tegenwoordig een van de belangrijkste elementen in het succes van een product. Kortom, het vermogen tot dialoog tussen twee componenten, de fysieke – de hardware – en de immateriĆ«le – de software – die de hardware bestuurt, maakt het verschil. En de laatste tijd lijkt een app maar niet overweg te kunnen met iPhones, zelfs niet met de gloednieuwe iPhone 13.

De relatie tussen Spotify en veel iPhones werd gecompliceerd bij de release van iOS 15, het gloednieuwe besturingssysteem dat Apple begin vorige week uitrolde. Honderden gebruikers, en vervolgens duizenden, stroomden naar internetdiscussieplatforms om te klagen over een plotselinge en aanzienlijke vermindering van de batterijduur van hun iPhones, waarbij zij melding maakten van een abnormaal verbruik van bronnen door Spotify. Aanvankelijk werd gedacht dat iOS 15 verantwoordelijk was voor het probleem, maar dezelfde klachten van degenen die waren blijven hangen bij iOS 14.8 boden een andere kijk op de zaak.

Gebruikers klagen over accuduur

Het probleem van de plotseling sterk slinkende accuduur heeft zich gemanifesteerd bij verschillende mensen die een iPhone hebben gekozen als hun dagelijkse metgezel op avonturen. Velen van hen gingen naar het discussieplatform Reddit, dat na een paar dagen letterlijk werd overspoeld met berichten waaruit duidelijk bleek wie verantwoordelijk was.

“Plotseling begon Spotify mijn batterij enorm leeg te zuigen,” schrijft een van de vele gebruikers die door het probleem is getroffen. “Een sessie die normaal tussen de 10 en 15% van mijn batterij zou verbruiken, heeft plotseling een impact van 40 of 60%, en de iPhone raakt oververhit terwijl de Spotify-app open is. Ik heb het gevoel dat het probleem begon met iOS 15. Spotify heeft bijvoorbeeld al 30 procent van mijn batterij leeggetrokken, ondanks dat het ongeveer een kwart van de batterij gebruikt in vergelijking met Facebook en andere apps. Het probleem lijkt zich ook voor te doen bij bezitters van iPhones met iOS 15 en iOS versie 14.8. Het probleem zou dus niet te maken moeten hebben met het nieuwste besturingssysteem dat Apple heeft uitgebracht, maar eerder met een gebrek aan optimalisatie van de nieuwste versie van de Spotify iPhone-app voor die twee iOS-versies, namelijk 15 en 14.8.

Spotify heeft, overrompeld door de berichten, het probleem toegegeven en beloofd het te onderzoeken. “Bedankt voor uw meldingen van abnormaal app-verbruik op iPhones met iOS 15 en 14.8,” schreef het bedrijf, “We hebben het probleem gemeld aan het betreffende team, dat al bezig is om de zaak verder te onderzoeken.

Twee alternatieve oplossingen voor het verwijderen

Spotify suggereert in dezelfde notitie een alternatieve oplossing voor het verwijderen van de app, tot nu toe de enige die door fans is gevonden die het probleem echt oplost (maar zeker niet ideaal voor degenen die betalen voor Spotify Premium).

De Zweedse streaminggigant stelt voor om de app te verwijderen en opnieuw te installeren, en als dat niet werkt, te proberen om de achtergrondupdate uit te schakelen. Je moet naar de instellingen van je iPhone gaan onder Algemeen, tik op Achtergrondtoepassing bijwerken en verwijder de toestemming van de Spotify-app. Wachten op een update.