Gratis VPN vs. Betaalde VPN: wat is de beste

In een tijdperk waarin het internet voortdurend wordt gebruikt, van eenvoudige WhatsApp-berichten of online zoekopdrachten, tot winkelen, telewerken of afstandsonderwijs, zouden veiligheid en privacy voor iedereen prioritaire kwesties moeten zijn. Er is nu zoveel informatie die we elke dag op het internet storten als we surfen, dat het moeilijk is om niet een VPN aan te bevelen om het aantal sporen dat op het web wordt achtergelaten te beperken.

VPN, voor degenen die het niet weten, staat voor Virtual Private Network. Het is een technologie die kan worden gebruikt om het surfen op het web anoniem te maken, wat een aantal voordelen biedt ten opzichte van het traditionele onbeveiligde surfen. Wanneer de router verbinding maakt met het internet, ontvangt hij van de serviceprovider (de “beheerder” van de lijn) een IP-adres dat het apparaat dat op het web surft identificeert voor de duur van de sessie, een beetje zoals het nummerbord van een auto dat hem identificeerbaar maakt op de weg.

Dus welke virtuele plaats we ook bezoeken, hij zal onze doortocht bijhouden. Simpel gezegd geeft een VPN een dummy IP-adres aan het apparaat dat toegang krijgt tot het netwerk. Een ander voordeel van het gebruik van een VPN, naast het feit dat men niet wordt gevolgd, is de veiligheid van de verzonden gegevens, die door de dienst die het VPN aanbiedt worden gecodeerd voordat ze naar het netwerk worden verzonden. Dit laatste aspect kan echter een tweesnijdend zwaard zijn. De reden? In de volgende alinea.

Gratis VPN: is het echt de moeite waard?

Het feit dat de gegevens die in en uit het apparaat komen dat wordt gebruikt om op het net te surfen, worden versleuteld door de dienst die de VPN levert, doet de vraag rijzen of het gebruik van een gratis VPN echt de moeite waard of veilig is. In feite worden de gegevenspakketten die in en uit het apparaat komen van waaruit u surft, naar de server van de VPN-beheerder gestuurd en gecodeerd voordat ze naar de servers van de inhoud worden gestuurd waarin u bent geïnteresseerd, of het nu gaat om pagina’s, video’s, afbeeldingen, bestanden, enz.

Het geheim van de VPN zit hem hierin: de server waarop de elementen staan waarin wij zijn geïnteresseerd, ontvangt het verzoek vanaf een IP-adres dat niet het onze is, maar dat van de VPN-provider, zodat het apparaat van waaruit wij surfen anoniem blijft en niet geografisch kan worden getraceerd. Daarom is een van de redenen waarom mensen het vaakst een VPN gebruiken het bekijken van inhoud, meestal tv-series of films, die sommige diensten besluiten niet in bepaalde landen beschikbaar te stellen: door ons IP-adres te maskeren en te vervangen door bijvoorbeeld een Amerikaans, wordt het mogelijk om een tv-serie te bekijken die in de VS wordt verspreid, maar niet in Italië.

Het punt is dat u door te kiezen voor een VPN al uw verkeer naar de servers van het bedrijf leidt dat het VPN beheert, zodat het intuïtief belangrijk wordt om het bedrijf te vertrouwen dat u gebruikt, dat in potentie met uw gegevens kan doen wat het wil: ze raadplegen, opslaan of zelfs verkopen. Kortom, paradoxaal genoeg zou je, door te kiezen voor een dienst met weinig bewustzijn, misschien een gratis, uiteindelijk het tegenovergestelde effect kunnen krijgen van wat je zocht, namelijk je gegevens afstaan aan een bedrijf dat ze zou kunnen samenvoegen met andere en verkopen aan derden.

Gratis en betaalde VPN’s: een vergelijking

Het is juist over het mogelijke gebruik van navigatiegegevens dat het essentieel wordt om het privacybeleid van de dienst zorgvuldig te lezen voordat je een gratis VPN gebruikt. Betaalde diensten hebben meer aandacht voor privacy en beschermen de anonimiteit beter, maar het is hoe dan ook een goed idee om de voorwaarden met eigen ogen te controleren voordat men zich aansluit bij een al dan niet gratis dienst.

Een betaalde VPN verdient ook de voorkeur wat betreft de navigatiesnelheid en de maandelijkse hoeveelheid verkeer: het zou weinig zin hebben om een zeer snelle glasvezelverbinding te hebben als de VPN vervolgens de navigatiesnelheid beperkt, zoals vaak gebeurt met gratis diensten, die meestal een maandelijkse verkeerslimiet hebben waarboven de gratis dienst niet meer kan worden gebruikt.

Een laatste aspect waar betaalde VPN’s vaak de overhand hebben, is het aantal apparaten dat tegelijkertijd gebruik kan maken van de VPN: bij de meeste gratis diensten kun je maar één apparaat aansluiten, terwijl de andere moeten navigeren zonder de voordelen van een VPN.

NordVPN: waarom kiezen voor de dienst

NordVPN is nu een van de populairste betaalde VPN-diensten ter wereld, met meer dan 14 miljoen actieve gebruikers.

Het succes van NordVPN kan in een getal worden samengevat: het bedrijf heeft meer dan 5.500 servers in 59 landen over de hele wereld, waardoor klanten verzekerd zijn van een geweldige surfsnelheid, volledige anonimiteit en de mogelijkheid om naargelang de omstandigheden het beste land te kiezen om hun IP-adres naartoe te sturen. NordVPN is door het onafhankelijke portaal AV-Test beoordeeld als de snelste VPN ter wereld.

NordVPN is ook erg trots op zijn no data logging-beleid, wat betekent dat u er zeker van kunt zijn dat uw persoonlijke gegevens beschermd zijn. Niet in het minst, door een NordVPN abonnement aan te schaffen kunt u tot 6 apparaten tegelijkertijd verbinden. NordVPN is ook volledig functioneel op Windows, macOS en Linux besturingssystemen, biedt extensies voor Chrome en Firefox, evenals een mobiele app voor Android, iOS en iPadIOS. De gebruiker is verzekerd van een breed scala van functies, waaronder de mogelijkheid om in het buitenland naar de Italiaanse televisie te kijken. U kunt live sport- of andere evenementen bekijken die in een ander land worden uitgezonden dan het land waar u bent aangesloten. Tegelijkertijd is het mogelijk om anoniem te surfen vanuit landen met totalitaire regimes, beperkingen of anderszins verminderde individuele vrijheden en die echte blokkades op websites hebben. Als u een openbaar netwerk gebruikt, is vertrouwen op NordVPN nog belangrijker, omdat dit netwerk kwetsbaarder is voor oplichting en andere webrisico’s.

Vanaf vandaag en voor een beperkte tijd kunt u NordVPN nu tegen een gereduceerde prijs kopen, met een dertig dagen geld-terug proef om de service veilig te testen.