WhatsApp, nieuwe wegcode 2019: pas op voor hoax

Er circuleert deze uren een bericht op WhatsApp waarin wordt gewaarschuwd voor de inwerkingtreding van de nieuwe wegcode 2019, maar het gaat om een hoax

Op 19 maart treedt de nieuwe wegcode 2019 in werking en worden de straffen zwaarder voor wie een smartphone gebruikt tijdens het rijden. Dat is de kern van het bericht dat deze uren viraal gaat op WhatsApp en waarin de nieuwigheden van de nieuwe Wegcode 2019 worden aangekondigd. Het bericht zou ook nuttig zijn, ware het niet dat het een hoax is, zoals blijkt uit de jongens van bufale.net, een portal gespecialiseerd in het ontmaskeren van nepnieuws gepubliceerd op sociale netwerken, websites en WhatsApp.

Het is niet de eerste keer dat een nepbericht over de nieuwe wegcode viraal is gegaan op de applicatie. Vorig jaar augustus al probeerden sommige gebruikers valse informatie te geven door in WhatsApp-groepen een bericht te posten dat een nieuwe verkeerswet van kracht was geworden. Dit is een vrij gebruikelijke dynamiek binnen de berichtentoepassing. In groepen worden de Chains of St. Anthony in een paar dagen van de ene chat naar de andere gestuurd, totdat ze viraal gaan en alarm veroorzaken. Maak je geen zorgen, niets van de nieuwe Highway Code 2019 is vandaag in werking getreden.

Nieuwe Highway Code 2019 van kracht vanaf 19 maart: het hoaxbericht

“Laten we voorzichtig zijn. Vanaf volgende week dinsdag wordt de nieuwe wegcode van kracht. Vandaag is het zwaarste artikel goedgekeurd, en het is niet meer dan billijk: wie betrapt wordt op het besturen van een voertuig, ook al staat het stil voor een verkeerslicht of een stopbord, met een mobiele telefoon of een ander toestel, krijgt de volgende sanctie: “onmiddellijke intrekking van het rijbewijs” en een “boete van 180 euro tot 680 euro”. Laten we dus allemaal heel voorzichtig zijn, handsfree-sets gebruiken en, als we oortelefoons dragen, niet vergeten dat één oor vrij moet blijven. Het feit dat u de telefoon in uw hand hebt en door de luidspreker spreekt, leidt ook tot een sanctie. Daarbij komt nog de straf van het rijden met één hand van 161 euro en 5 punten minder.

Dit is de tekst van het nepnieuws dat in deze uren de ronde doet op WhatsApp. De boodschap is zeer geloofwaardig, omdat zij ingaat op een onderwerp waarover de laatste weken veel is gedebatteerd op de televisie. In het parlement wordt gedebatteerd over een nieuwe wet die het gebruik van een smartphone tijdens het rijden zwaarder moet bestraffen. Maar tot nu toe is er nog geen wet aangenomen. Bovendien zegt de boodschap niets nieuws: er staat al een boete in de verkeerswetgeving voor het gebruik van een smartphone achter het stuur zonder gebruik van oortjes. De boete varieert van minimaal 161 euro tot maximaal 647 euro. Maakt u zich geen zorgen, vanaf 19 maart (vandaag) treedt er geen nieuwe verkeerswet meer in werking.

Wanneer u berichten als deze ontvangt, wees dan op uw hoede. En gebruik sites als bufale.net om te controleren of het nepnieuws is.