Hoe Wi-Fi-signaalsterkte te meten

In ons huis heeft niet elke kamer een geweldige Wi-Fi-signaalontvangst. Zo controleert u met een paar muisklikken de sterkte van uw verbinding

Iedereen heeft wel eens ruzie gehad met zijn Wi-Fi-verbinding thuis. Het signaal wordt altijd zwakker wanneer we een film bekijken of een werkdocument maken. Om de ontvangst van de verschillende aangesloten apparaten te verbeteren, is de eerste stap het meten van de sterkte van het Wi-Fi-signaal.

Er zijn verschillende methoden om de kwaliteit van het Wi-Fi-signaal in uw huis te controleren. Zij bieden echter niet allemaal dezelfde resultaten, en diensten die dezelfde controle uitvoeren, kunnen verschillende resultaten opleveren. Dit is te wijten aan het systeem dat wordt gebruikt om de bandbreedte te meten. Het advies is om meer dan één test uit te voeren op de signaalsterkte van uw Wi-Fi thuis voordat u drastische en niet altijd noodzakelijke beslissingen neemt.

Gebruik uw computer

Veel pc’s, waaronder die met Windows 10, worden geleverd met vooraf geïnstalleerde programma’s om de kwaliteit en sterkte van uw Wi-Fi-signaal te controleren. Als we naar het bureaublad kijken, vinden we rechtsonder het Wi-Fi-pictogram: het heeft meestal drie tot vijf balkjes. Als ze allemaal oplichten, betekent dit dat de sterkte van het Wi-Fi-signaal zeer goed is; als ze allemaal zijn uitgeschakeld, betekent dit dat het browsen zeer traag zal verlopen of helemaal niet. Dezelfde informatie kan ook via het configuratiescherm worden gecontroleerd door naar het gedeelte Netwerk en internet te gaan en op Netwerkverbindingen te klikken.

Gebruik uw smartphone

Hetzelfde systeem om de signaalkwaliteit vast te stellen, is ook te vinden op smartphones en tablets. Neem gewoon uw telefoon en controleer de balkjes in het Wi-Fi-verbindingsicoon (meestal bovenaan het scherm van het toestel) om de kwaliteit van de verbinding te kennen. Voor meer gedetailleerde gegevens over de verbinding ga je naar Instellingen en vervolgens Wi-Fi, of Netwerk, afhankelijk van je smartphone. Als alternatief kunnen we een specifieke app downloaden, zoals Wi-Fi Analyzer, die ons zeer gedetailleerde resultaten over onze verbinding geeft.

Een Wi-Fi Locator gebruiken

Als we voortdurend op zoek zijn naar verbindingen buitenshuis, kunnen we een klein draagbaar apparaat gebruiken om naar Wi-Fi-verbindingen te zoeken. Het is een Wi-Fi Locator, een apparaatje dat lijkt op een sleutelhanger en dat, wanneer het een verbinding onderschept, ons dankzij heldere LED’s waarschuwt voor de kwaliteit van het signaal. Groen betekent een zeer goed signaal, terwijl rood wijst op een zwakke verbinding.