Beste gratis software om afbeeldingen en PDF’s om te zetten naar tekst

Dit worden optische karakterherkenningssystemen genoemd, ook bekend als OCR. Er zijn veel verschillende soorten, dus laten we eens kijken naar de beste gratis online

Iedereen op de universiteit of op het werk zal wel eens een deel van een brochure, afbeelding of document moeten omzetten in Word. Hoe kunnen we dit het beste doen? De snelste manier om een afbeelding in tekst om te zetten is met optische karakterherkenningssystemen, ook bekend als OCR.

We hebben het over eenvoudige software waarmee u afbeeldingen of PDF’s kunt scannen naar Word en andere handmatig bewerkbare tekstdocumenten. Er zijn verschillende versies van OCR-software, waarvan sommige zeer geavanceerde functies bieden (zoals meertalige en multi-alfabetische herkenning), maar tegelijkertijd enkele honderden euro’s kosten. Als u echter op het web surft, kunt u gratis online OCR vinden om PDF’s gemakkelijk, onmiddellijk en vooral zonder te betalen naar Word om te zetten.

Gratis Online OCR

Door u aan te melden bij Free Online OCR kunt u afbeeldingen en PDF’s naar Word- en tekstdocumenten converteren zonder dat u zich hoeft te registreren en zonder dat u iets hoeft te betalen. Om dit optimaal te laten werken, moeten de scans die u maakt echter van goede kwaliteit zijn. Een screenshot van een smartphone, bijvoorbeeld, kan prima zijn, terwijl een afbeelding van lage kwaliteit van de tekst het eindresultaat in gevaar kan brengen. Bij de omzetting van PDF naar Word kunnen sommige letters verkeerd worden geïnterpreteerd en kunnen spaties worden vervangen door leestekens. Kortom, als u niet te veel tijd wilt besteden aan het bewerken van het tekstbestand na het scannen, kunt u beter afbeeldingen of PDF’s van hoge kwaliteit leveren.

i2OCR

Sterk met een database van meer dan 60 talen (en evenzoveel alfabetten) is i2OCR een van de favoriete keuzes voor degenen die meestal PDF’s naar Word omzetten. Er is geen registratie nodig en de te converteren afbeeldingen of PDF-bestanden hebben geen afmetingen: gewoon het bestand uploaden naar het platform (ook weer van goede kwaliteit) en wachten tot de OCR-software zijn werk doet. Bovendien kan de gebruiker, voordat de export wordt voltooid, eventuele fouten of misdrukken direct vanuit de online OCR-editor bewerken.

Online OCR

Met Online OCR kunt u PDF-, JPG-, BMP-, TIFF- en GIF-bestanden converteren naar Word-documenten of Excel-spreadsheets, maar met enkele beperkingen. Hoewel het gratis is, kunt u met Online OCR tot 15 bestanden per uur verwerken. Als u zich op de dienst abonneert, vervalt echter de limiet per uur en kunt u twee of meer bestanden tegelijk converteren. Vergeleken met andere platforms die we hebben gezien, lijkt deze OCR-software wat problemen te hebben met cursieve tekst: controleer voordat u het een bestand geeft of er geen vreemde opmaak is die het werk bemoeilijkt.

ABBYY FineReader online

Een van de populairste en meest gebruikte betaalde OCR-software, ABBYY FineReader free stelt ons in staat om tot 10 afbeeldingen in een uur te converteren, mits u zich hebt geregistreerd op het portaal. Er zijn verschillende diensten waartoe u toegang hebt met uw profiel: niet alleen gratis online OCR, maar ook een automatische vertaaldienst, bestanden opslaan in de cloud en nog veel meer.