Er gebeurt het een en ander bij Electronic Partner: personeelswisselingen en overnames

Bij Electronic Partner (EP) staat sinds begin juli een nieuwe baas aan het roer. Daarnaast heeft de gespecialiseerde handelssamenwerking een deelneming verworven in de online telecommunicatiedetailhandelaar Sparhandy. Er is ook nieuws bij de Medimax winkels.

Er is veel veranderd bij EP, maar alles blijft op dezelfde koers. Eind juni heeft de groep een minderheidsbelang genomen in Sparhandy, een e-commercebedrijf dat gespecialiseerd is in telecommunicatieproducten. De transactie moet echter nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten.

In het boekjaar 2012 boekte de online retailer een omzet van 210 miljoen euro. Tot de merken van het door de eigenaar geleide Keulse bedrijf behoren Sparhandy.de, Conbato.de en Mobook.de. Naast de online-activiteiten is Sparhandy ook actief in de groothandel voor mobiele telefoons via de fusie met eBoTrade.

De sector van de mobiele telefoons is een van de groeifactoren van Electronic Partner. Met de deelneming in Sparhandy wil de onderneming het potentieel van deze produktengroep nog beter benutten en haar slagkracht op de markt vergroten. Op deze wijze moeten inkoopvoordelen worden gecreëerd waarvan de EP-speciaalzaken evenzeer zullen profiteren als de Medimax-winkels en de Comteam-systeemhuizen. De samenwerking had al hetzelfde doel met de deelname aan Notebooksbilliger.de in oktober 2012.

Digitale strategie

Een extra stap in de strategie voor digitale handel is de implementatie van de “VirtualShelf” die op de voorjaarsbeurs werd gepresenteerd. De eerste detailhandelaren maken al gebruik van het virtuele schap om een uitgebreid assortiment in hun winkel te presenteren. Met behulp van de presentatieoplossing is dit mogelijk ongeacht de grootte van de verkoopruimte of de eigen voorraad.

Na de lancering van het onlineplatform Plusanschluss.de voor servicebemiddeling is “VirtualShelf” een belangrijk onderdeel van de digitale commerce-strategie van de detailhandelsgroep uit Düsseldorf. De volgende onderdelen voor het merk EP volgen deze zomer: “De EP:Marketplace zal binnenkort online zijn. Hier zullen de leden hun aanbiedingen via een shop op het internet aan de man kunnen brengen,” legt verkoopdirecteur Michael Heller uit. “Op deze manier slaan we weer een brug tussen de diensten in de stationaire handel en de mogelijkheden van digitale verkoop van producten en diensten”.

Wisseling van personeel

Het contract met Sparhandy werd nog geïnitieerd door de woordvoerder van de raad van bestuur, Jörg Ehmer, die het bedrijf op 30 juni verliet. Op 1 juli stapte de Oostenrijker Friedrich Sobol in zijn schoenen. Hij zal waarschijnlijk de online-vriendelijke koers van zijn voorganger voortzetten.

Een andere personeelswijziging zal eind juli ingaan. Dan zal hoofd verkoop Michael Heller de samenwerking verlaten. Hij bekleedde deze functie sinds oktober 2011. Daarvoor stond hij ongeveer anderhalf jaar aan het hoofd van de EP-afdeling in Augsburg. Volgens Verbund vertrekt Heller op eigen verzoek.

Medimax groeit met Promarkt

Ondanks de personeelswissel zetten de Medimax-winkels van EP hun expansiekoers voort. De gespecialiseerde winkelketen neemt tien Promarkt-vestigingen over van de Rewe Groep. Bovendien opent Medimax dit jaar nog eens tien locaties door organische groei.

“De overname van de tien winkels is voor ons een consequente stap voor duurzame expansie en vormt een optimale aanvulling op onze organische verdere ontwikkeling. In één klap zetten we onze verkoopactiviteiten in de speciaalzaaksector op een bredere leest en consolideren we onze marktaanwezigheid op toplocaties in het hele land”, benadrukt Sobol.

De afronding van de transactie is nog afhankelijk van de gebruikelijke kartelgoedkeuringen. De ongeveer 240 werknemers van de voormalige Promarkt-winkels zullen worden overgenomen. “Ons doel is de winkels snel te integreren, zodat wij onze klanten binnenkort in meer dan 125 Medimax-winkels het volledige assortiment van huishoudelijke en consumentenelektronica, telecommunicatie en entertainment met deskundig advies en uitgebreide service kunnen aanbieden”, aldus de woordvoerder van de Raad van Bestuur. □