Wat is verstoring?

Disruptie beschrijft een proces waarbij een bestaand bedrijfsmodel of technologie – vooral in de digitale economie – in relatief korte tijd volledig wordt vervangen of verbrijzeld door een snel expanderende innovatie.

De term “disruptie” gaat terug op het Engelse werkwoord “to disrupt” = “vernietigen, onderbreken, verpletteren”. In het bedrijfsleven verwijst het woord meestal naar ontwrichtende technologieën die zulke revolutionaire innovaties brengen dat vertrouwde technieken geen kans meer maken op de markt.

Clayton M. Christensen, die de term voor het eerst bedacht, benadrukt in zijn theoretische beschouwingen dat ontwrichtende innovaties meestal worden aangetroffen op nieuwe markten en ook aan de onderkant van de heersende markt. Bovendien zijn ontwrichtende productontwikkelingen aanvankelijk in verschillende opzichten inferieur aan gevestigde technieken. Dit wordt vooral duidelijk op het gebied van digitale disruptie.

Een voorbeeld hiervan zijn flashgeheugen of SSD-harde schijven. Zij waren aanvankelijk aanzienlijk inferieur aan de klassieke harde schijven wat opslagcapaciteit en betrouwbaarheid betreft, en bovendien veel duurder. Maar omdat ze zeer snel, klein en energiebesparend zijn, werden ze toch interessant voor inbouw in MP3-spelers, USB-sticks of digitale camera’s. Intussen worden ze geïnstalleerd als tweede en ook enige massa-opslagapparaat in notebooks en desktop-pc’s, stijgen de verkoopcijfers, en worden ze goedkoper en veiliger. Het valt te verwachten dat zij binnenkort harde schijven volledig zullen vervangen.

Voorbeelden van ontwrichtende technologieën in het verleden

Enkele voorbeelden van producten die binnen slechts enkele jaren van de markt en uit het dagelijks leven verdwenen als gevolg van de ontwikkeling van ontwrichtende technologieën:

  • Pferdekutschen -> Automobil
  • Dampflokomotiven -> Diesel- und Elektroloks
  • Röhrentechnik -> Halbleiterelektronik
  • Druckvorstufe mit Bleisatz, Handmontage und analoger Reprotechnik -> Desktop Publishing
  • klassische Fotografie -> Digitalfotografie
  • Vinyl-Schallplatten -> CDs
  • VHS-Video -> DVD
  • Röhrenmonitore -> Flachbildschirme
  • kabelgebundenes Telefon -> VoIP
  • Handys mit Tastatur -> Smartphone mit Touchscreen

In der nächsten Zukunft könnten disruptive Technologien wie Windkraft- und Solaranlagen klassische Stromerzeuger (Kohle-, Gas- und Atomkraftwerke) ersetzen oder Elektroautos Automobile mit Verbrennungsmotor.

Weitere Folgen der digitalen Disruption

Die Digitalisierung verändert aber auch ganze Branchen, ohne dass es dabei um einzelne technische Geräte oder Komponenten geht. E-books zetten de boekenmarkt op zijn kop, streaming de muziek- en filmindustrie, Uber de taxisector, airbnb de hotelsector, Google en Apple mogelijk de auto-industrie en robots in het algemeen de zorgsector. De nadruk ligt hier niet op technologie, maar op een nieuwe manier waarop bedrijven hun producten en diensten leveren en op de markt brengen.

Ook los van hun technische achtergrond hebben deze ontwikkelingen een enorme invloed op denkwijzen, opvattingen, levensstijlen, onderwijs en leren, en dus op de menselijke cultuur als geheel. Ontwrichtende veranderingen hebben altijd bestaan, alleen vinden ze nu veel sneller plaats.