Hoe repareer je een verbroken internetverbinding

Iedereen heeft wel eens verbindingsproblemen gehad met zijn thuisrouter, hier is hoe je kunt controleren op fouten en het signaal kunt verbeteren

Bijna iedereen in huis heeft wel eens problemen gehad met zijn wifi-verbinding. Dit kan ervoor zorgen dat we niet optimaal kunnen werken, of dat we onze favoriete tv-series niet kunnen bekijken op diensten als Netflix. Gelukkig zijn er een aantal ’trucs’ die u kunt toepassen om uw verbinding te verbeteren.

Voordat u het Internet controleert, is het raadzaam de status van uw lokale netwerk te controleren.

Veel ‘Internet’ problemen zijn te wijten aan fouten in het local area network (LAN). Voor degenen die nog nooit van deze term hebben gehoord, kunnen we zeggen dat in de informatica een Local Area Network (LAN) een computernetwerk is dat verschillende computers met elkaar verbindt, en dat ook kan worden uitgebreid met gedeelde randapparatuur. Het LAN bestrijkt een beperkt gebied, zoals een huis, een school, een bedrijf of een complex van gebouwen. Het lijkt misschien triviaal, maar vaak worden deze problemen veroorzaakt door een slecht aangesloten kabel. Controleer allereerst de toestand van de kabels.

Controleer het Local Area Network

Een andere fout die vaak optreedt is het veranderen van het wachtwoord van de router (wat goed is voor de veiligheid en consequent moet worden gedaan, samen met andere kleine instellingen) en het niet bijwerken van de verbinding op de apparaten. Als we het wachtwoord wijzigen, worden alle aangesloten apparaten losgekoppeld en moeten we de nieuwe code opnieuw invoeren om weer toegang te krijgen tot het netwerk. Als de problemen aanhouden moeten we onze AP’s controleren. Een Access Point, meer uitgebreid aangeduid als Wireless Access Point  (vaak aangeduid met de acroniemen AP en WAP), is een elektronisch apparaat dat verbonden met een router de gebruiker in staat stelt om toegang te verkrijgen draadloos. Om het Access Point te bedienen is geen grote kennis nodig, alleen een eenvoudige applicatie voor smartphones. Een van de beste is Network Analyzer Pro (beschikbaar op Android). Deze tool toont ons de status van de verbinding en hoe we die met een paar klikken kunnen verbeteren. Access points kunnen ook via een Ethernet-kabel worden bediend (als er geen Wi-Fi-lijn is, is dit de enige oplossing). Op dit punt moeten we naar het configuratiescherm van de browser gaan en de verbindingsstatus controleren

Controleer de internetverbinding

Als het probleem bij onze verbinding ligt, is de eerste stap de router uit en weer aan te zetten. Als deze techniek het verbindingsprobleem niet oplost, bel dan uw internetprovider (Vodafone, Fastweb, Telecom enz.) en vraag om uitleg. Vaak is de verbinding niet beschikbaar wegens werkzaamheden of storingen in ons gebied. Als de problemen aanhouden, kunnen we de hulp van een technicus thuis inroepen.

Maak een snelheidstest

Als de verbinding een beetje traag lijkt, kunnen we de snelheid controleren door een snelheidstest te maken. Er zijn verschillende sites en applicaties die dit gratis doen. Deze tool geeft je de download snelheid, upload snelheid en ping. Deze laatste meet de tijd die een gegevenspakket van een computer nodig heeft om een andere computer te bereiken en terug.