Hoe maak je een back-up naar iCloud

ICloud back-up is een opslagdienst die wordt gebruikt om uw gegevens op te slaan en uw Apple-apparaten te herstellen: hier is hoe u het goed doet.

Een van de meest interessante functies van Apple-apparaten is iCloud back-up, een praktijk die veel wordt gebruikt door gebruikers die ervoor hebben gekozen om te investeren in een product van het bedrijf uit Cupertino. In slechts enkele stappen hebt u namelijk altijd toegang tot uw gegevens die op uw iPhone, iPad of Mac zijn opgeslagen, misschien op een later tijdstip of omdat er problemen zijn ontstaan met het apparaat dat u in uw bezit hebt. In deze gids zullen we uitzoeken hoe u een back-up kunt maken om gegevens op te slaan op iCloud, altijd uitgaande van de veronderstelling dat, voordat u verder gaat, het absoluut noodzakelijk is om verbonden te zijn met het internet met het Apple-apparaat waarmee u verder wilt gaan.

Hoe maak je een iCloud-back-up op iPhone en iPad

De cloudback-up procedure, op elk apparaat, vereist de eerder genoemde webverbinding en natuurlijk een iCloud-account. Meestal nodigt Apple u bij aankoop van een product zelf uit om een persoonlijk profiel aan te maken, zodat u al uw apparaten kunt synchroniseren en verder kunt gaan met het herstellen van gegevens, of het nu gaat om foto’s, documenten, video’s of contacten.

In het bijzonder op iPhone en iPad hoeft u alleen maar naar het menu Instellingen te gaan, rechtstreeks vanuit het scherm “Home”, en vervolgens op “iCloud” te tikken. Nu kunt u kiezen van welke apps en diensten u een back-up wilt maken door de schakelaars op “AAN” of “UIT” te zetten en vervolgens op “iCloud Back-up” te tikken. Klik nu in het nieuwe scherm op “Backup” en wacht tot de procedure is voltooid, de tijden variëren natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die we proberen te importeren.

Voor degenen die hun mobiele apparaat liever “delegeren”, is er een handige optie waarmee de back-up automatisch kan worden uitgevoerd. Zet hiervoor de schakelaar naast de optie ‘iCloud-back-up’ in het gedeelte ‘Back-up’ van de iOS-systeeminstellingen op ‘AAN’. Zodra deze functie is ingeschakeld, wordt automatisch een back-up van uw iPhone of iPad gemaakt, zolang deze is aangesloten op een voedingsbron en verbonden is met een Wi-Fi-netwerk.

U kunt altijd controleren of de bewerking succesvol was door het item “Laatste succesvolle back-up” te selecteren, dat u onder aan het back-upscherm in de systeeminstellingen vindt. Als u wilt, kunt u uw iCloud-back-upmogelijkheden uitbreiden door de iCloud-fotobibliotheek te activeren, waarmee alle foto’s en video’s die u met iPads en iPhones hebt gemaakt, permanent worden gekopieerd.

Hoe herstelt u iPhones, iPads en Macs met iCloud-back-up

Nu we hebben uitgezocht hoe u een back-up naar iCloud kunt maken, moet u wellicht een iPhone of iPad herstellen met de gegevens die op het onlineplatform van het Apple-bedrijf zijn opgeslagen. Nogmaals, dit zijn zeer eenvoudige stappen. Open eerst de iOS Instellingen en selecteer “Algemeen”, klik dan op “Herstellen”. Ga vervolgens naar Inhoud en instellingen initialiseren en kies de knop iPhone/iPad initialiseren om een wizard te starten.

Om uw Apple-apparaat te configureren, hoeft u alleen maar de opties “Uw apparaat instellen” en “Herstellen vanaf back-up” te kiezen. Zodra dit is gebeurd, kunt u inloggen op uw iCloud-account en de back-up kiezen die u wilt gebruiken. Dezelfde procedure kan worden gebruikt om eenvoudig een nieuwe iPhone of iPad te activeren door gegevens en programma’s te kopiëren die in iCloud zijn opgeslagen.

Het wordt ingewikkelder als u dezelfde iCloud-back-up op een Mac-computer wilt maken. In dergelijke situaties is het niet mogelijk te vertrouwen op een volledige iCloud-back-upprocedure. De meeste mensen vinden oplossingen van derden, zoals het betrouwbare Time Machine, bijzonder interessant. Hoe dan ook, zelfs op een Mac kunt u met de “moeder” van Apple iCloud gebruiken om allerlei gegevens op te slaan, van apps tot foto’s, video’s, documenten en het bureaublad.

Op een computer hoeft u alleen maar vanuit het Dock op systeem “Voorkeuren” te klikken en vervolgens op het iCloud-pictogram, om in de lijst aan de rechterkant van het scherm de diensten te selecteren en deselecteren waarvoor u de back-up wilt gebruiken, wat altijd automatisch zal gebeuren. Op de Mac is er ook de mogelijkheid om de optie “iCloud-fotobibliotheek” te gebruiken, terwijl we in de map Documenten het item “iCloud Drive” kunnen aanvinken om de gegevens waarin we geïnteresseerd zijn te synchroniseren en op te slaan. Zodra alle opties zijn ingeschakeld, zal het gemakkelijk zijn om alle gegevens op te halen die we op een andere Mac hebben.