Hoe .dat-bestanden te openen

Heeft u een e-mail ontvangen met .dat-bestanden als bijlage? Geen paniek: deze gids legt uit wat ze zijn en hoe je ze opent. Ontdek het met Libero Tecnologia!

Als je vaak e-mail gebruikt, zul je ongetwijfeld wel eens .dat-bestanden tegengekomen zijn. Het komt namelijk voor dat sommige documenten, wanneer ze als bijlage bij een e-mail worden gevoegd, een bepaalde extensie aannemen – het .dat-formaat, in feite – en vrij moeilijk te openen zijn. Vraagt u zich af wat .dat-bestanden zijn en hoe u ze moet lezen?

Wat zijn .dat-bestanden

Dat-bestanden zijn over het algemeen algemene gegevensbestanden die elk type informatie kunnen bevatten: tekst, afbeeldingen, spreadsheets, maar ook muziek of multimediabestanden. Om ze te kunnen openen, moet u de juiste extensie vinden en dus ook het programma dat ze kan lezen.

Hoe een .dat-bestand te openen

Zoals reeds uitgelegd, moet u om een .dat-bestand correct te openen eerst de toepassing kennen die het bestand heeft gemaakt. Een belangrijke aanwijzing kan worden gevonden in de bestandsextensie: als deze meer dan 2MB bedraagt, is het hoogstwaarschijnlijk een multimedia-object; als het slechts een paar KB is, kan het een document zijn. Probeer het bestandsformaat te identificeren door er met de rechtermuisknop op te klikken als u een Windows-besturingssysteem gebruikt, of door op de opdrachttoets te klikken als u een Mac-besturingssysteem gebruikt. Probeer dan het bestand te openen met de verschillende programma’s die op uw computer beschikbaar zijn, en die in een soort lijst zullen verschijnen. Doe verschillende pogingen (Word, VLC, PDF): wanneer je de juiste gevonden hebt, zal je het .dat bestand perfect kunnen lezen of afspelen. Uw taak eindigt hier echter niet, want u zult het .dat-bestand moeten hernoemen met de juiste extensie: druk op de rechterknop, selecteer de optie “Hernoemen” in het menu, verwijder de .dat-extensie en vervang deze door de extensie van het exacte bestandstype waartoe het document behoort (.txt, .doc, .pdf)

Open een .dat-bestand met ad hoc toepassingen

Als u niet genoeg tijd hebt om te proberen een .dat-bestand te openen met de toepassingen op uw computer, kunt u een van de vele programma’s gebruiken die speciaal voor deze situaties zijn gemaakt.

Winmail Opener

Dit is een zeer eenvoudig te gebruiken toepassing voor Windows. Na het downloaden klikt u op “Bestand openen” en selecteert u het .dat-bestand dat u wilt gebruiken. Aan de linkerkant van het venster toont het programma u de tekst in het geselecteerde .dat-bestand, en aan de rechterkant de documenten die het bevat.

TNEF’s Enough

Dit is een programma voor de Mac waarmee u alle gegevens kunt extraheren die zijn opgenomen in .dat-bestanden die door Microsoft Outlook zijn gegenereerd. Eenmaal gedownload van uw app store, vindt u het in de map Toepassingen van uw toestel. Klik na het openen op de knop “Bestand” linksboven in de menubalk en klik vervolgens op “Openen”. Geef de locatie aan van het .dat-document dat u wilt openen. Als u klaar bent, haalt u alle elementen uit het geselecteerde .dat-bestand met de optie “Alles exporteren” in het menu Genoeg Bestand van de TNEF.

Winmail.com

U hoeft niet altijd een programma op uw computer te installeren om een .dat-bestand te openen. U kunt dit online doen, en in zeer korte tijd, op www.winmail.dat.com. Zodra u op de portaalsite bent, uploadt u uw document door op de knop “Bestand uploaden” te klikken en vervolgens op “Starten” te klikken. Het resultaat zal automatisch worden omgezet in het juiste document, of het nu een Word-bestand, PDF, Excel, enz.

Thunderbird

Om het probleem stroomopwaarts op te lossen, kunt u tenslotte beginnen met het kiezen van uw e-mail client. Dit is het geval met Thunderbird, dat vele extensies bevat die de functionaliteit ervan kunnen uitbreiden. Met een van deze extensies, “lookout”, bijvoorbeeld, kunt u bijlagen in .dat-formaat lezen en decoderen. Om dit te doen, start u het programma, klikt u op de knop ≡ rechtsboven en selecteert u de optie “Extra onderdelen”. In het venster dat opent, selecteer “Explore”, typ “lookout” in de zoekbalk en druk op Enter. Eenmaal geïnstalleerd, opent u gewoon een e-mail met het .dat-bestand en Thunderbird zal u de werkelijke inhoud van het bestand in de preview laten zien.