Wat is het en hoe werkt Amazon Locker

Amazon is voortdurend op zoek naar effectieve oplossingen om een maximale klanttevredenheid te garanderen, daarom heeft het besloten om het probleem van beschikbaarheid thuis op te lossen door de Amazon Locker optie te introduceren. Deze structuren zijn kluisjes voor de zelfbedieningsophaling van op e-commerce gekochte goederen, geïnstalleerd in de verkooppunten die deel uitmaken van het Amazon Hub-netwerk, een gratis dienst die door de Amerikaanse multinational wordt aangeboden om zich geen zorgen te hoeven maken dat men thuis wordt aangetroffen. Hier is hoe Amazon Locker werkt en alles wat je erover moet weten.

Wat is Amazon Locker

Amazon Locker is een innovatieve dienst gelanceerd door het Amerikaanse bedrijf, waarmee je online gekochte goederen op e-commerce kunt afhalen op een ander afleverpunt dan je huis- of werkadres. Het gaat met name om zelfbedieningscentra voor de afhaling van pakketten, waar de bestelde artikelen worden gedeponeerd in afwachting van de afhaling door de koper.

De betekenis van de term Locker is in feite die van een kastje, aangezien de goederen worden opgeslagen in structuren die vergelijkbaar zijn met kasten, gekenmerkt worden door een oranje kleur waardoor zij onmiddellijk herkenbaar zijn, en worden vergrendeld door een elektronisch vergrendelingssysteem. Op deze manier heeft alleen de persoon met de ontgrendelingscode toegang tot de inhoud, waardoor een hoge mate van veiligheid wordt gegarandeerd om elke vorm van diefstal of verduistering te voorkomen.

Deze oplossing weerspiegelt een snel groeiend fenomeen in 2020, namelijk dat van het zogenaamde “click & collect”-model, d.w.z. het proces van online kopen en afhalen in een fysiek centrum. Volgens het Netcomm Consortium is deze methode tijdens de lockdown-maanden met 349% gegroeid en snel een gevestigde gewoonte geworden onder e-shoppers, en is het momenteel een van de populairste vormen van bezorging.

Hoe Amazon Locker werkt

De manier waarop Amazon Locker werkt is vrij eenvoudig: je hoeft alleen maar voor deze bezorgmethode te kiezen wanneer je je bestelling op het platform afrondt, waarbij de klassieke bezorging op je adres wordt vervangen door een bezorging op een alternatief afhaalpunt. Uiteraard moet u aangeven welke Locker u wilt, zoeken naar de meest geschikte afhaallocatie en deze vervolgens opslaan in de voorkeuren van uw Amazon-account.

Natuurlijk zijn niet alle artikelen die op het e-commerceplatform worden verkocht compatibel met deze optie, dus u moet voorzichtig zijn en controleren of de goederen geschikt zijn. Als dit niet het geval is, zal Amazon zelf ons hiervan op de hoogte brengen met een speciaal bericht, zodat we in dit geval alleen maar een andere Locker hoeven te vinden, het product thuis of op het werk kunnen ontvangen, of de bestelling annuleren en de levering annuleren als er geen andere geschikte oplossing is.

Als we er daarentegen in slagen een Amazon Locker te vinden, kunnen we de transactie bevestigen en de aankoop sluiten. Daarna hoeft u alleen nog maar uw goederen af te halen, nadat u een e-mail of bericht hebt ontvangen waarin wordt bevestigd dat het pakket in de kluis is gedeponeerd. In het bericht ontvangt u ook een 6-cijferige code, die u tijdens het inwisselen van het artikel kunt invoeren via het display van de Locker, of door de bij de kennisgeving geleverde streepjescode te scannen.

Na het ontgrendelen van de Locker hoeft u alleen de lade te openen, het product eruit te halen en het vak weer te sluiten. Zodra u het bericht per e-mail hebt ontvangen, is het belangrijk te onthouden dat u 3 dagen de tijd hebt, dus binnen 72 uur moet u naar het afhaalpunt gaan en de goederen afhalen. Als u het product niet binnen de gestelde termijn ophaalt, neemt Amazon het artikel zonder extra kosten terug en wordt het bedrag van de bestelling teruggestort op uw creditcard.

Amazon Locker: hoe vindt u het?

Amazon Lockers zijn geïnstalleerd op verschillende verkooppunten, waaronder supermarkten, benzinestations, winkelcentra en tabakswinkels die deelnemen aan het initiatief. De producten die kunnen worden afgehaald, moeten klein van formaat en licht van gewicht zijn. Volgens de richtlijnen van Amazon is het mogelijk om te kiezen voor afhalen in de Locker voor pakketten tot 4,5 kg, met maximale afmetingen van 42 cm x 35 cm x 32 cm.

De optie is alleen beschikbaar voor producten die door Amazon.co.uk worden verzonden; producten die door derde partijen worden verzonden, zijn niet compatibel met de dienst. U kunt echter ook gebruik maken van Amazon Lockers voor retourzendingen, door deze leveringsvorm van het te retourneren artikel aan te geven, zodat een koerier kan overgaan tot het ophalen. De volledige lijst van aangesloten winkels wordt voortdurend bijgewerkt, dus om te weten te komen welke zelfbedieningspunten er allemaal zijn, moet je naar de website van het Amerikaanse bedrijf gaan.

Om Amazon Lockers te vinden, moet je naar het portaal gaan door in te loggen op je Amazon-account, de optie Accounts en lijsten in de profielinstellingen te selecteren en op Adressen te klikken, vervolgens de optie Adres toevoegen te kiezen en verder te gaan met Een afhaalpunt of een Amazon Locker toevoegen. Vervolgens kunt u de kaart gebruiken, of u kunt zoeken door de postcode, het adres of een oriëntatiepunt in te voeren, zodat u zodra u de Locker hebt gevonden deze gewoon kunt opslaan met de functie Instellen als standaard.

Hoe retourneert u een artikel met Amazon Locker

Zoals we al zeiden, werkt Amazon Locker ook voor retouren, dus u kunt deze methode gebruiken om ongeschikte goederen te retourneren. De procedure houdt in dat u inlogt in het online Retourcentrum op Amazon.nl, vervolgens de retourzending aanvraagt bij Locker en wacht op de bevestigingse-mail. Op dit punt dient u het product zorgvuldig in te pakken, te controleren of het de toegestane afmetingen (30x30x30 cm) niet overschrijdt, naar het afhaalpunt te gaan, de per e-mail ontvangen code in te voeren en het pakket te deponeren zoals aangegeven in de begeleide procedure.

Wat zijn de kosten van de Amazon Locker service

De kosten van Amazon Locker omvatten geen enkele vorm van toeslag, daarom blijven de normale tarieven die worden toegepast voor het verzenden van goederen geldig. In dit geval kunnen Amazon Prime-abonnees ook profiteren van gratis leveringen bij zelfbedieningsafhaalpunten, selecteer deze optie gewoon bij het bestellen. Voor degenen die geen Prime-account hebben, begint de prijs voor standaardleveringen binnen 2 tot 3 werkdagen bij € 1,99 voor kleine pakketten en loopt deze op tot € 6,99 voor omvangrijke goederen.

Voor leveringen op dezelfde dag zonder Amazon Prime moet echter € 8,99 worden betaald, terwijl voor leveringen op één werkdag € 5,99 moet worden betaald. Natuurlijk is gratis verzending nog steeds van toepassing op aankopen van meer dan €29, en er zijn ook kortingen voor degenen die ervoor kiezen om af te halen bij een Amazon Locker. Er is ook een korting voor degenen die ervoor kiezen om af te halen bij een Amazon Locker. In dit geval is er een korting van 1 euro op de catalogusprijs, waarbij de drempel voor gratis bezorging wordt verlaagd naar 25 euro voor artikelen in de categorie Boeken.

Wat is de winst voor het hosten van Amazon Lockers

De infrastructuur die alle afhaalpunten omvat, wordt de Amazon Hub genoemd, een steeds groter wordend netwerk dat twee soorten diensten omvat: Lockers voor zelfbedienend afhalen en Counters voor bemande bezorging. Winkels en verkooppunten die aan de eisen voldoen, kunnen een aanvraag indienen voor het plaatsen van een Locker of Counter, een optie waarmee u de klantenstroom binnen uw zaak kunt vergroten.

De selectiecriteria zijn onder meer de aanwezigheid van voldoende ruimte, om een Amazon Locker te plaatsen moet u namelijk minstens 2 meter hoog en 1,83 meter breed zijn, met een diepte van 60 cm en de beschikbaarheid om indien nodig extra modules van elk 90 cm te monteren. Naast de ruimte moet ook worden gezorgd voor een geschikte bedrijfstijd, Amazon eist namelijk dat de winkel van maandag tot en met zaterdag open is, niet voor 19.00 uur dicht gaat en een lunchpauze van maximaal 1 uur heeft.

Natuurlijk geeft het bedrijf van Jeff Bezos de voorkeur aan bedrijven met flexibelere tijden en grotere ruimten, die bijvoorbeeld verlengde openingstijden en zondagopenstelling kunnen bieden, maar in elk geval kan iedereen die een winkel heeft die aan de eisen voldoet, een aanvraag indienen. Er zijn geen kosten verbonden aan het hosten van de Amazon Locker, maar de installatie en het onderhoud zijn gratis en het systeem is volledig geautomatiseerd, zodat u verzekerd bent van een constante stroom bezoekers naar uw bedrijf.

Welke voordelen biedt de Amazon Locker voor klanten

Voor klanten die op Amazon winkelen, zijn Lockers ongetwijfeld een handige service, omdat ze een aantal belangrijke voordelen bieden. Ten eerste hoeft u niets te betalen om van deze ophaalmethode gebruik te maken, aangezien er geen extra kosten zijn, dus tegen dezelfde prijs als normale verzending, of gratis in het geval van Amazon Prime-abonnees, brengt de Locker-optie geen tariefsverhoging met zich mee.

Verder is zelfbedieningsophaling een handige en praktische oplossing, vooral voor al die mensen die hun pakketten niet thuis of op het werk in ontvangst kunnen nemen. Op die manier hoeft u alleen maar te kiezen voor de Amazon Locker-optie, zodat u geen beschikbaarheidsproblemen krijgt en uw goederen kunt afhalen wanneer u maar wilt, volgens uw schema. De termijn van 3 dagen biedt ook een goede flexibiliteit, dus zelfs als u niet naar het afhaalpunt kunt komen op de dag dat het artikel aankomt, kunt u dat de volgende dag of de dag daarna doen.