Hoe printen vanaf iPhone en iPad

U heeft niet altijd een computer nodig om een document of een foto te printen, dankzij AirPrint kunt u ook bestanden naar de printer sturen vanaf uw iPhone

Wanneer we een of ander belangrijk document moeten printen, thuis of op kantoor, zoeken we meestal een computer om het bestand naar de printer te sturen. Toch is dit een onnodige operatie. Als u een iPhone of iPad hebt, kunt u afdrukken met uw Apple-apparaat.

Er zijn verschillende manieren om een werk-e-mail of een eenvoudige foto vanaf uw Apple-smartphone of -tablet af te drukken. Het belangrijkste is dat de printer in kwestie compatibel is met de AirPrint-toepassing en een Wi-Fi-verbinding heeft. Dankzij AirPrint kunnen we documenten van hoge kwaliteit afdrukken zonder printerdrivers te hoeven installeren. De vereisten om de app op smartphones en tablets te laten werken zijn vrij minimaal: elk iPad-model, een iPhone 3GS of latere versie en een iPod Touch van de derde generatie of hoger.

Afdrukken met AirPrint

Voordat u gaat bekijken hoe u een document kunt afdrukken, moet u bedenken dat om AirPrint te gebruiken zowel de printer als de iPhone, of iPad, met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden moeten zijn. Op dit punt openen wij de toepassing waar wij het bestand hebben opgeslagen dat wij willen afdrukken. Bijvoorbeeld Safari als het om een webpagina gaat, de galerij als het om een foto gaat of de downloadsectie als het om een document gaat. Rechts bovenaan ons scherm vinden we een klein icoontje dat AirPrint aanduidt, als we erop klikken activeren we automatisch de Print functie. Als de printer en de smartphone correct zijn gekoppeld, zal de app zelf het apparaat voorstellen waarmee kan worden afgedrukt. Als dit niet het geval is, klikt u op Printer selecteren om deze te vinden. Op dit punt, voor het afdrukken, moeten we het aantal exemplaren kiezen, tot een maximum van 99. Als we op deze pagina op Opties klikken, kunnen we ook de andere verschillende afdrukinstellingen kiezen. Als u dat hebt gedaan, klikt u op Afdrukken en u bent klaar.

E-mail gebruiken om af te drukken

Er is ook nog een andere manier om met iPhone en iPad af te drukken zonder gebruik te hoeven maken van AirPrint. Dit kan echter alleen met bepaalde printers van de laatste generatie, met name Epson of HP, die een geïntegreerd emailadres hebben. In principe hoeven we alleen maar het document van de iPhone naar de printer te e-mailen en vervolgens dat bestand te selecteren om af te drukken. Vergeet niet dat printers niet alle formaten aankunnen, maar dat ze heel goed werken met de meest gangbare, zoals Word, PowerPoint en Excel, JPG en PNG.