Hoe printen vanaf Android

Dankzij Google Cloud Print en compatibiliteit met honderden modellen, is printen vanaf Android eenvoudiger dan u denkt

Met steeds meer rekenkracht (en beeldverwerking), komen smartphones steeds dichter bij het vervangen van desktops en laptops. Een voorbeeld is de Galaxy S8 en Galaxy Note 8, die dankzij het DeX Station in enkele seconden kunnen ‘veranderen’ in een pc.

Maar op dit moment zijn smartphones nog niet helemaal in staat om computers te vervangen. Mobiele apparaten missen een aantal functies die als “fundamenteel” worden beschouwd voor elke zichzelf respecterende computer. Neem bijvoorbeeld printen: printen vanaf smartphones is complexer dan je zou denken. Als je een AirPrint-compatibele printer nodig hebt om af te drukken vanaf een iPhone, op een Android-toestel ligt de zaak ingewikkelder. In het laatste geval moet u een app op uw mobiele apparaat installeren en uw pc dienovereenkomstig configureren.

Hoe afdrukken vanaf Android met een niet-Wi-Fi-printer

Zoals gezegd is rechtstreeks afdrukken vanaf uw Android-smartphone niet mogelijk als u thuis een printer zonder Wi-Fi-module hebt staan. In dit geval hebt u een computer nodig waarop Chrome is geïnstalleerd, die als “brug” zal fungeren tussen de printer en de smartphone. Chrome alleen is echter niet voldoende: het moet ook worden verbonden en gesynchroniseerd met dezelfde Google-account (een Gmail-adres, bijvoorbeeld) die u gebruikt op uw Android-telefoon. Dit is de enige manier waarop de afdrukgegevens van de smartphone naar het afdrukapparaat kunnen worden overgebracht. Laten we in volgorde te werk gaan.

Nadat u Chrome hebt gestart, moet u controleren of u bent ingelogd met uw Google-account: kijk in de rechterbovenhoek (in de buurt van de drie knoppen om het venster te sluiten of de grootte ervan te wijzigen) en controleer of uw naam of de knop “Aanmelden” wordt weergegeven. In het laatste geval klikt u op de formulering en volgt u de procedure om in te loggen. Zodra u deze eerste ‘voorbereidende’ stap hebt voltooid, kunt u verdergaan met de eigenlijke configuratie.

Ga naar de instellingen van Chrome (door rechtsboven op de menuknop te klikken, het pictogram met de drie verticale knoppen), scrol naar het einde en klik op ‘Geavanceerd’ om het geheime menu te openen. Scroll hier verder tot u de sectie Afdrukken tegenkomt en klik op het item Google Cloud Print (u kunt ook gewoon “Google Cloud Print” typen in het zoekveld boven aan het scherm en het resultaat selecteren dat u krijgt). Een nieuw menu met drie items wordt geopend: klik op Manage Cloud Print Devices en wacht tot het nieuwe venster opengaat. In de sectie Klassieke printers moet de knop “Printers toevoegen” verschijnen: klik erop en de Big G browser zal een procedure starten waarmee u de lokale printers die op uw PC geïnstalleerd zijn, kunt importeren. Onder de verschillende beschikbare items raden wij u aan “Automatisch nieuwe printers registreren die ik aansluit” geselecteerd te laten: dit zal u toelaten automatisch nieuwe printers toe te voegen zonder de procedure steeds te moeten herhalen. Klik nogmaals op “Printers toevoegen” en de procedure is binnen enkele ogenblikken voltooid.

Om vanaf Android af te drukken, opent u gewoon het bestand of de foto, klikt u op de knop met drie pictogrammen en kiest u “Afdrukken”. Dit start het proces van het verzenden van gegevens en bestanden naar de nieuw toegevoegde printer. Vergeet echter niet dat uw computer aan moet staan, anders kunnen uw smartphone en printer geen verbinding maken.

Hoe afdrukken vanaf Android met een Wi-Fi-printer

Als uw printer een Wi-Fi-module heeft en verbinding kan maken met uw draadloze thuisnetwerk (of kantoornetwerk), is het een eenvoudigere zaak. Google Cloud Print ondersteunt honderden en honderden printers van tientallen fabrikanten, die kunnen worden gebruikt zonder dat ze lokaal op de PC moeten worden geïnstalleerd (zie hier de lijst van ondersteunde apparaten). Nadat u de beheerpagina voor cloudprintapparaten hebt geopend (open in de instellingen van Chrome Geavanceerd en klik op Google Cloud Print), kijkt u in het gedeelte “Nieuwe apparaten” en controleert u of de Wi-Fi-printer die u thuis hebt staan, aanwezig is: klik op Beheren en vervolgens op Registreren en volg de instructies op het scherm om de procedure te voltooien.

Of u kunt de app downloaden van de fabrikant van uw printer en de configuratieprocedure rechtstreeks vanaf uw smartphone volgen. Grote merken (onder meer Samsung, Epson, HP, Lexmark en Canon) hebben apps ontwikkeld waarmee je vanaf Android kunt afdrukken zonder dat je daarvoor een pc met Chrome als brug nodig hebt. In dit geval is het echter noodzakelijk dat de printer en de mobiele telefoon op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten: alleen zo wordt het apparaat herkend en vervolgens gesynchroniseerd.