Een bericht geplaatst door wat het officiële Facebook-account lijkt te zijn, belooft gratis smartphones, maar het is een zwendel
Een bericht geplaatst door een account dat het officiële Facebook-account lijkt te zijn, belooft 30 gelukkige gebruikers een Amazon Gift Card ter waarde van 1.000 euro, een Galaxy S9 of een iPhone X te geven. Dit is de laatste zwendel die viraal gaat op sociale netwerken, vooral op Facebook. De alarmbel werd geslagen door het Facebook-account van de Postpolitie, die altijd zeer actief is in het melden van online oplichting die gebruikers kan treffen.
De oplichting is zeer goed doordacht: een bericht dat lijkt te zijn gepubliceerd door het officiële Facebook-account en cadeau-producten die erg populair zijn bij gebruikers. De oplichterstekst is geschreven in bijna perfect Italiaans en gebruikt eenvoudige maar zeer expliciete taal. Het nodigt de gebruiker uit om op de afbeelding in het bericht te klikken om een smartphone of een cadeaubon te winnen. Als u weinig ervaring hebt met sociale netwerken, is het heel gemakkelijk om in deze val te lopen en het slachtoffer te worden van de zwendel. Hier is hoe de iPhone X gift card scam op Facebook werkt en hoe je jezelf kunt verdedigen.
De Galaxy S9 en iPhone X scam
“Elke dinsdag kiezen we 30 gelukkige gebruikers om ze een kans te geven om speciale prijzen te winnen. Vandaag ben jij een van hen. We hebben €1000 Amazon Gift Card, Samsung S9 en iPhone X voor u klaargezet. Het enige wat je moet doen is de juiste geschenkdoos kiezen. Veel geluk! Belangrijk: Er zijn vandaag nog maar 09 cadeaus over! Opmerking: U hebt 4 minuten en 42 seconden (terwijl de klok doortikt) om uw beloning te krijgen, anders wordt uw plaats aan anderen gegeven. De tijd vliegt. Schiet op!” Dit is de tekst van het oplichtingsbericht dat viraal gaat op Facebook. Bij de tekst staat een afbeelding met zes pakjes: door op een ervan te klikken wordt de gebruiker naar een externe website geleid.
Daar verschijnt een bericht waarin de gebruiker wordt uitgenodigd persoonlijke gegevens in te voeren om een van de 9 resterende cadeaus te ontvangen. Het doel van de oplichters is vertrouwelijke informatie te verkrijgen die kan worden gebruikt voor andere oplichtingspraktijken of om persoonlijke gegevens te verkopen op het dark web. Logisch, je krijgt geen smartphone thuis. Naast de schade is dit ook een hoax.
Hoe bescherm je jezelf tegen online oplichting
Hoewel dit een zeer goed doordachte oplichting is, is het heel eenvoudig om jezelf te verdedigen en niet in de val te trappen die de daders hebben opgezet. Niemand geeft online producten weg met een handelswaarde van meer dan 1 000 euro, tenzij hij iets cadeau krijgt.
Ook als iemand u online om gevoelige informatie vraagt (naam, achternaam of identiteitskaart), moet u ervoor zorgen dat dit op een beveiligde site gebeurt. In veel gevallen zijn het oplichters op zoek naar persoonlijke gegevens.