Windows 10: wat is er nieuw in de volgende update

Microsoft laat Windows 10 niet vallen, ondanks de komst van Windows 11 op de markt: hier zijn de nieuwe functies die met de volgende update komen

Windows 11 is eindelijk hier. Op 5 oktober is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft officieel van start gegaan, met de start van de distributie naar alle gebruikers, nadat de beschikbaarheid van het systeem na de aankondiging in juni was beperkt tot Windows Insider-abonnees.

En de nieuwste Windows 10 November 2021-update is ook beperkt tot Insiders. Niet in absolute zin, want dit besturingssysteem zal nog lang voortleven dankzij de ondersteuning die het bedrijf uit Redmond garandeert, ook al is Windows 11 vanaf oktober 2021 het nieuwe en Windows 10 het verleden. Niet iedereen is bijvoorbeeld van plan de machine waarop hij werkt of die hij dagelijks gebruikt, te upgraden naar het nieuwe besturingssysteem, dat grote bugs kan introduceren – althans, dat is de vrees van velen. En dan zijn er nog degenen die tevreden zijn met Windows 10 en het meeste uit zijn levenscyclus willen halen – hoewel het in dit scenario moeilijk zal zijn om Windows Update voortdurend uit te schakelen.

Windows 10, wat is er nieuw in de volgende update

Met de Windows 10-update van november 2021 introduceert het besturingssysteem van Microsoft ondersteuning voor de WPA3 H2E-standaard, die de beveiliging van Wi-Fi-netwerken verhoogt, evenals vereenvoudigde wachtwoordloze distributiemodellen voor de Windows Hello for Business-functie, GPU-computerondersteuning voor Windows Subsystem for Linux en Azure IoT Edge for Linux on Windows (EFLOW), wat nuttig zal zijn bij hardware-intensieve taken of machine learning.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies van Windows 10 November 2021 of 21H2, die momenteel wordt gedistribueerd in het Release Preview-kanaal, speciaal voor Windows Insiders, d.w.z. ontwikkelaars of “eenvoudige” gebruikers die graag een preview van Windows-versies willen hebben, zelfs als deze enkele bugs of instabiliteiten bevatten die niet aanwezig zijn in de “definitieve”, stabiele versie.

Hoe kun je de update nu binnenhalen

De update is, zoals gezegd, nu beschikbaar voor Windows Insiders, en zal pas later voor iedereen arriveren, wanneer Microsoft er zeker van zal zijn een bugvrije update te verspreiden en voldoende stabiel voor dagelijks gebruik. Als u het toch wilt installeren, volgt hier de procedure.

Klik op Start, vervolgens op Instellingen om Update en beveiliging te kiezen en vervolgens op Windows Insider Program. Klik op Aan de slag: u zult de boodschap Loading zien, dus wacht. Vervolgens ziet u het bericht You will be installing non-final software and services, which may not be fully tested, so read this carefully and only then click Next.

Daarna verschijnt het bericht Before confirming, dat u eveneens zorgvuldig moet lezen voordat u op Confirm klikt. De laatste melding voor de definitieve OK is Nog één stap…, die u ook goed moet lezen voordat u op Nu opnieuw opstarten klikt.

Na de herstart nog een laatste controle voordat u het systeem gebruikt: ga naar Instellingen > Update & Beveiliging > Windows Insider Program om te controleren of u deel uitmaakt van het Insider-programma.