Veel voorkomende oplichting op eBay en hoe ze te vermijden

Om te vermijden dat u op eBay wordt opgelicht, moet u alleen producten kopen uit gegarandeerde categorieën en van zeer betrouwbare gebruikers

eBay is al jaren een van de meest gebruikte online koop- en verkoop- en veilingsites op het web. Sinds enige tijd verkeert de soliditeit van het platform echter in een crisis als gevolg van een reeks oplichtingen door cybercriminelen.

In de eerste plaats moeten we zeggen dat eBay kopers meestal volledig terugbetaalt als ze het product niet van de verkoper ontvangen. Dit geldt voor bijna alle categorieën op de site. Helaas zijn er bepaalde soorten producten die niet door een geld-terug-garantie worden beschermd. En het is juist in deze secties dat cybercriminelen het gemakkelijkst kunnen worden opgelicht. Auto’s, onroerend goed, voorwerpen gekocht bij Sotheby’s (het beroemdste veilinghuis van het Verenigd Koninkrijk), sommige bedrijfsuitrusting en websites die te koop worden aangeboden, zijn niet gegarandeerd op eBay.

Koop alleen in categorieën met garantie

Hoe werkt de oplichting in deze gevallen? Simpel, je stuurt je betaling en ontvangt niets. En plotseling verdwijnt de verkoper met ons geld. Waarom betaalt eBay deze verkopen niet terug? Omdat het om aankopen van duizenden dollars gaat, en de site om zichzelf te beschermen liever geen terugbetaling garandeert. Hoe kunnen we deze zwendel vermijden? Het lezen van de positieve commentaren is vaak niet genoeg. Vaak verkoopt een ervaren verkoper eerst legaal kleine artikelen en begint dan, nadat hij goede feedback heeft gegeven, vals te spelen. Het advies is dan ook om geen aankopen op eBay te doen in categorieën zonder garantie.

De naamsveranderingszwendel

Verkopers gebruiken een slinkse techniek om gebruikers op eBay op te lichten. Zij verkopen een product en verzenden het daadwerkelijk naar het adres van de koper. Pas als ze het pakje klaarmaken, wissen ze de naam uit. Op die manier kan de koper, wanneer het pakket bij hem thuis aankomt, denken dat er een vergissing is gebeurd en dat de zending niet voor hem bestemd is. Als u het pakket weigert, zal de koerier het als “teruggezonden” markeren. Een kleine formulering die de eBay garantie ongeldig maakt. In principe houdt de oplichter het geld en krijgt hij ook het product. Op dat moment kunnen wij een klacht indienen en zal onze aankoop als een geschil worden bestempeld. Het “leuke” is dat bij omstreden verkopen geen feedback op de site mogelijk is, zodat andere gebruikers niets te weten komen over de zwendel die de oplichter pleegt. Hoe vermijd je deze zwendel? Het is niet gemakkelijk. Een goede burger zal een pakje teruggeven dat niet op zijn naam staat. Maar om niet in de val te lopen, kunnen we een app gebruiken om het pakje te volgen aan de hand van het bestelnummer. Als we merken dat de levering voor dezelfde dag is gepland, is het waarschijnlijk dat ons product het product zonder naam is. Het alternatief is om het pakje te pakken en het te openen. En als goede mensen brengen we het terug als het niet van ons is.

De lege doos

Je gaat eBay binnen en ziet de nieuwste Samsung-smartphone met een heel interessante korting. U koopt het apparaat op de vlucht, maar wanneer het pakket bij u aankomt is de verrassing groot: de doos is leeg. Dit is een van eBay’s klassieke oplichtingen. Op dit punt denkt u misschien: dien gewoon een klacht in en u krijgt zeker uw geld terug. Fout. Het is mogelijk dat de verkoper ergens een zinnetje heeft ingevoegd waarin staat: alleen de doos is inbegrepen. Aan de oppervlakte betekent het misschien niets, maar waarom zou je honderden euro’s betalen voor een doos? Simpel, omdat het een oplichterij is. Om niet in een val te lopen, kopen wij nooit artikelen met al te voordelige kortingen die niet mogelijk lijken. Lees vooral de productbeschrijving zorgvuldig.

Verkopersoplichting

In tegenstelling tot wat je zou denken, is de echte doelgroep op eBay verkopers, geen kopers. Dit komt omdat het platform kopers veel meer beschermt dan verkopers. Een van de klassieke oplichtingspraktijken voor wie een voorwerp veilt, is het ontvangen van een bericht van een koper. De koper stelt een hogere prijs voor dan die welke online is bekendgemaakt om het product exclusief te krijgen. Op dat moment, opgevrolijkt door het aanbod van 50 of 100 euro meer, sturen wij het product naar het opgegeven adres. En natuurlijk krijgen we het geld nooit. En deze manier van verkopen is niet onderhevig aan klachten. Hoe voorkom je dat je opgelicht wordt? Simpel, we sturen het product nooit op als we het geld van de overschrijving niet op de rekening zien staan. Het komt vaak voor dat een koper contact opneemt met de verkoper om de koop buiten eBay om af te wikkelen. Nogmaals, de belofte is dat u wat extra geld zult ontvangen. Zodra het pakje verzonden is, ontvangen wij onze vergoeding. Alles lijkt goed te gaan totdat de koper bij eBay klaagt dat uw product gebrekkig is, anders is dan wat werd aangeboden of nooit is aangekomen. We kunnen het feit betwisten, maar zonder bewijs van verkoop zal de site het nooit met ons eens zijn. Het advies is dus om nooit buiten eBay om te verkopen en vooral om alleen via de kanalen van de site met de koper te communiceren.

Diefstal van het object

De lege doos-zwendel kan ook in omgekeerde richting werken. De koper ontvangt het product, houdt het voorwerp en stuurt de lege doos met een klacht terug naar eBay. Als we geen feitelijk bewijs van onze zending hebben, zal de website de oplichter gelijk geven. Dus hoe verdedigen we onszelf? We nemen altijd foto’s van het pakket tijdens de verzending. Uiteraard ook in de verpakking om het product te laten zien. Dit kan ook werken met een defect artikel. Laten we zeggen dat de oplichter een kapotte iPhone 6 Plus heeft en onze Apple smartphone in de uitverkoop koopt. Zodra hij het product ontvangt, houdt hij het werkende exemplaar en dient hij bij eBay een klacht in waaruit blijkt dat de telefoon niet werkt. Hoe verdedigen we ons in deze zaak? Simpel, we registreren het serienummer en de IMEI code. Dit maakt het onmogelijk om opgelicht te worden

.