Wat is en hoe werkt de Bluetooth-technologie

De Bluetooth-verbinding is een systeem dat gebruik maakt van radiogolven met een kort bereik. Wist u dat de naam van de verbinding afkomstig is van een Vikingkoning?

Het is onvervangbaar geworden en is aanwezig op elke smartphone, zelfs de data- en minder performante exemplaren. Wij gebruiken het om het ene toestel met het andere te “communiceren” of om bestanden uit te wisselen met andere smartphones. Dit is Bluetooth-technologie. Maar wat is het en hoe werkt het?

Voordat we overgaan tot de technische “nitty-gritty” en proberen te begrijpen hoe Bluetooth werkt, is het nuttig om een stukje van de geschiedenis te volgen. Laten we beginnen met de oorsprong van de naam. De technologie werd ontwikkeld door Ericsson in het midden van de jaren negentig. Omdat zij een systeem wilden ontwikkelen voor de communicatie tussen mobiele telefoons en andere toestellen, als alternatief voor infraroodstralen (IRDA), besloten zij de draadloze verbinding te noemen naar Harald Blåtand, wiens achternaam vertaald in het Engels precies Bluetooth is. Waarom is dit besloten? Harald Blåtand was een Vikingkoning die leefde tussen 911 en 985-986, en die erin slaagde de Scandinavische volkeren te verenigen en de christelijke godsdienst in te voeren.

Dit heeft waarschijnlijk geleid tot het idee om de Vikingkoning, een symbool van samenhang, te gebruiken om het Bluetooth-netwerk een naam te geven. Officieel werd de draadloze verbinding “opgeladen” toen het SIG-consortium, dat staat voor Bluetooth Special Interest Group, werd opgericht. En wil je nog iets anders weten? Het klassieke Bluetooth-icoon bestaat uit twee Noordse runen, symbolen van het Germaanse alfabet en de initialen van Harald Blåtand.

Na de nodige historische achtergrondinformatie te hebben gegeven, gaan we nu over tot de technische kant van de zaak. Hoe werkt Bluetooth

Hoe werkt Bluetooth

Het verbindingssysteem, dat dient om twee apparaten met elkaar te verbinden, maakt gebruik van radiogolven met een kort bereik, die zeer weinig energie verbruiken. Bluetooth-technologie maakt gebruik van het 2,45 gigahertz (Ghz)-frequentiebereik. Het is in deze radio-“ruimte” dat de magie gebeurt: twee apparaten die via deze frequentie met elkaar zijn verbonden, kunnen datapakketten uitwisselen, d.w.z. verschillende informatie overbrengen. Met andere woorden, Bluetooth kan worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van een groot aantal bestanden, zoals afbeeldingen, video’s en documenten. En dat is nog niet alles. En dat is nog niet alles. Met Bluetooth, bijvoorbeeld, kunt u uw smartphone op een luidspreker aansluiten en muziek afspelen.

Het uitgestraalde signaal is meestal niet verder dan 10 meter, hoewel de nieuwste apparaten een bereik tot 50 meter kunnen bieden. Het Bluetooth-netwerk is niet onderhevig aan frequentie-interferentie. In feite maakt het radiotransmissiesysteem gebruik van een transmissietechniek die bekend staat als “frequency hopping spread spectrum”, waardoor de band in feite wordt uitgebreid. Met andere woorden, de band is opgedeeld in 79 kanalen waarop 1600 transmissiewisselingen per seconde worden geregistreerd.

Hoe maak je een verbinding tussen twee apparaten via Bluetooth

Nu gaan we begrijpen hoe de verbinding tussen twee apparaten tot stand komt. Zodra het Bluetooth-netwerk is geactiveerd, “kruisen” de uitgezonden signalen, bijvoorbeeld van twee smartphones, elkaar in dit korte frequentiebereik. Een apparaat kan met maximaal 7 andere apparaten worden verbonden, hoewel gegevensoverdracht alleen tussen twee Bluetooth-objecten tegelijk kan plaatsvinden.

De technologie is gebaseerd op het ‘master-slave’-systeem: het eerste verwijst naar het centrale apparaat, het tweede naar alle andere apparaten die met de ‘master’ zijn verbonden. Zodra deze eerste ontmoeting heeft plaatsgevonden, wordt, om twee apparaten te associëren, aan de “slave” gevraagd de code in te voeren die de “master” identificeert. Op dit punt wordt een Personal Area Network (PAN) gecreëerd, het particuliere netwerk waarmee de twee smartphones gegevens kunnen uitwisselen.