Er is een nieuwe sociale app: wat het is en hoe het werkt BeReal

Een nieuwe sociale app verspreidt zich onder jongeren: wat BeReal is, hoe het werkt en waarom Generatie Z het zo leuk vindt

Snelle foto’s, video’s met retouchering en filters die de werkelijkheid (ten goede) veranderen. De wereld van de sociale netwerken is de laatste jaren steeds minder echt geworden, maar de gebruikers veranderen en vragen de influencers om meer authenticiteit. Vooral de jongens en meisjes van Generatie Z zijn op zoek naar momenten van echt, ongefilterd delen.

Vanuit deze behoefte ontstaan nieuwe sociale apps die authenticiteit willen bevorderen, en een daarvan is BeReal. De app stuurt abonnees een melding en zij hebben slechts twee minuten om een foto te maken en te uploaden, zonder filters of retouchering. Het is een manier om een moment uit iemands leven te delen met vrienden, gewoon voor de interactie: er zijn geen volgers of “likes” op het platform. De wereld van de sociale netwerken is dus aan het veranderen, zoals andere apps aantonen: van TikTok, dat steunt op de ironie van zijn korte video’s, tot de spreekkamers van Clubhouse voor discussies met mensen die dezelfde smaak en interesses hebben. En zelfs Poparazzi, het sociale waar alleen vrienden een foto kunnen plaatsen op het profiel van de gebruiker. Kortom, authenticiteit lijkt het sleutelwoord voor de sociale netwerken van de toekomst, en dit is waarom BeReal steeds populairder wordt.

Wat is Bereal en hoe wordt het gemaakt

BeReal is de nieuwe sociale app die zich verspreidt onder leden van Generatie Z en de Millennials en wordt gedefinieerd als het sociale netwerk van “echte” foto’s. De filosofie is samengevat in de slogan “Je vrienden, in het echt”: de applicatie biedt de mogelijkheid om een moment uit het echte leven te delen, een momentopname van wat je aan het doen bent. De app is in Italië beschikbaar voor zowel Android- als iOS-apparaten in hun respectieve stores, maar ondersteunt alleen Engels, Frans en Spaans.

Hoe BeReal werkt

Na het downloaden van de app kunnen gebruikers hun eigen profiel aanmaken en een RealMoji, een realistische en gepersonaliseerde emoji om ermee te associëren. Abonnees kunnen geen foto’s plaatsen wanneer zij maar willen, maar op een specifiek tijdstip. Wanneer de app een melding stuurt, hebben gebruikers slechts twee minuten om een foto te nemen en te posten. De app stelt gebruikers in staat om dubbele foto’s te maken van wat ze aan het doen zijn op het moment dat de melding binnenkomt, waarbij zowel de achtercamera van de smartphone als de selfiecamera tegelijkertijd worden gebruikt.

Het andere grote nieuws is dat er geen volgers of likes zijn: vrienden kunnen alleen commentaar geven op de foto of een RealMoji-antwoord sturen. Na het plaatsen kunt u beslissen of u de foto op uw profiel wilt laten staan of van uw tijdlijn wilt verwijderen.

In principe is het profiel dat u aanmaakt altijd privé, maar gebruikers kunnen de instellingen op elk gewenst moment wijzigen om het openbaar te maken. Met de app kunnen momenteel alleen foto’s worden geüpload, maar de ontwikkelaars werken aan de introductie van nieuwe functies en de mogelijkheid om korte video’s te uploaden.