WhatsApp, hoe je chats geheim te houden

Als je bang bent om bespioneerd te worden en je chats op WhatsApp moet verbergen, heb je twee opties: de Archieffunctie of een ad hoc app installeren

Applicaties als WhatsApp zijn een constant gevaar voor de privacy van gebruikers. Een moment van afleiding volstaat om onze smartphone in de handen van onze vriend, broer, zus of collega te vinden die al onze chats op WhatsApp leest.

Een daad die nooit zou mogen worden gedaan, maar die helaas elke dag wordt herhaald. Een echte aanslag op iemands privacy, want al onze persoonlijke gegevens staan in WhatsApp-chats. Als je bang bent dat sommige van je vrienden of familieleden je smartphone besluipen en je WhatsApp-gesprekken bespioneren, moet je weten dat er enkele eenvoudige trucs zijn om je chats geheim te houden en gluurders op afstand te houden. Je hebt twee opties: de archieffunctie van WhatsApp gebruiken of een app locker installeren, wat een tool is waarmee je een wachtwoord kunt invoeren om toegang te krijgen tot een applicatie. Hier lees je hoe je chats verbergt op WhatsApp.

Hoe een WhatsApp-chat archiveren op Android

Om een WhatsApp-conversatie geheim te houden op Android, moet je de functie Archiveren gebruiken. Hierdoor verdwijnt de chat van het startscherm van de app en wordt hij verborgen in een “geheime” map. Om een WhatsApp-conversatie te archiveren op Android, start je de app, selecteer je de chat en druk je op het pijltje omlaag in de rechterbovenhoek. Dit zal het gesprek verplaatsen naar een speciale map aan het einde van de chats. De opslag is echter van korte duur: zodra u een nieuw bericht ontvangt, keert het gesprek terug naar de actieve chats. Om het laag te houden, moet je de gebruiker met wie je berichten uitwisselt blokkeren. Een persoon blokkeren op WhatsApp is heel eenvoudig: ga naar het gesprek, klik op het pictogram met drie verticale lijnen in de rechterbovenhoek en klik vervolgens op Meer. Er verschijnt een nieuw menu waaruit u Blok kunt selecteren. Als u weer met uw vriend wilt praten, kunt u hem/haar uit de geblokkeerde lijst verwijderen: ga naar Instellingen, klik op Accounts, vervolgens op Privacy en ten slotte op Geblokkeerde contactpersonen. Er wordt een tabblad geopend met een lijst van niet-geblokkeerde gebruikers: om de blokkering op te heffen moet je de persoon selecteren en op Deblokkeren klikken.

Hoe archiveer je een WhatsApp-gesprek op de iPhone

Ook op de WhatsApp-applicatie voor iOS kun je een gesprek archiveren om het te verbergen voor nieuwsgierige ogen. Het proces is lichtjes verschillend van datgene dat we net zagen voor Android. Om een gesprek te verbergen, moet u de applicatie starten, de chat selecteren en van rechts naar links vegen en op de Archiveer knop drukken die aan de zijkant wordt getoond. Op dat moment wordt de chat verplaatst naar de map “gearchiveerde gesprekken”. Als u de chat weer bovenaan wilt zetten, moet u de omgekeerde procedure uitvoeren: selecteer de chat, veeg van rechts naar links en klik op Uittrekken.

Zoals het op Android gaat, als de gebruiker van de chat die we hebben gearchiveerd weer komt schrijven, keert het gesprek terug naar de “normale” gesprekken. Om de chat onderaan te verlaten, moet je de gebruiker blokkeren. Om dit te doen, gaat u naar de rubriek Favorieten, klikt u op het pictogram “i” naast de persoon die u wilt blokkeren en vervolgens op “Deze contactpersoon blokkeren”. Als u het verbod wilt opheffen, gaat u naar Instellingen, klikt u op Account, Privacy en vervolgens Geblokkeerd. Er wordt een lijst geopend met een reeks namen en u moet van rechts naar links vegen over de persoon die u wilt deblokkeren.

Wachtwoord invoeren

Als u denkt dat het opslaan van uw gesprekken niet genoeg is om uw vrienden en familie weg te houden van uw smartphone, kunt u een wachtwoord invoeren om toegang te krijgen tot WhatsApp. Er zijn een paar apps in de Google Play Store en de App Store die precies deze functie hebben: zij stellen u in staat de gegevens in een app te beschermen door een numerieke code in te voeren. Hoe werken ze? Als een vriend je smartphone steelt en je WhatsApp-gesprekken wil doornemen, moet hij het wachtwoord weten, anders kan hij er niet bij.

Een van de beste apps voor Android is Norton App Lock, gemaakt door hetzelfde bedrijf dat cyberbeveiligingsoplossingen ontwikkelt. Voor iOS-gebruikers ligt de zaak iets gecompliceerder. Om een app locker te installeren, moet je je iPhone jailbreaken, een praktijk die verboden is door Apple en die de garantie ongeldig maakt.