Hoe te achterhalen of iPhone gestolen is

Apple biedt zeer nuttige diensten om te achterhalen of je iPhone gestolen is, maar dan moet je wel de IMEI-code of het serienummer van de smartphone hebben

“Perfect werkende iPhone X verkopen voor 300 euro”, “iPhone X inruilen voor Nokia 3310. Volledig functionele smartphone. Wat is er mis met deze advertenties? De prijs. Hoewel de iPhone X in september 2017 werd gelanceerd, heeft hij nog steeds een marktwaarde van meer dan 600-700 euro. Als u online een advertentie vindt met een veel lagere prijs, is de kans groot dat de iPhone gestolen is.

Voordat u een iPhone tegen een gereduceerde prijs koopt, moet u nagaan of het toestel gestolen blijkt te zijn. Hoe doe je dat? Het is niet al te ingewikkeld, gebruik gewoon een van de door Apple aangeboden diensten en beschik over twee zeer belangrijke stukjes informatie: de IMEI-code van de smartphone en het serienummer van de iPhone. Indien u niet over deze informatie beschikt, zult u deze aan de verkoper moeten vragen alvorens de koop af te ronden. Als u echter een iPhone cadeau hebt gekregen die niet werkt en waarmee u niet kunt bellen, moet u nagaan of de vorige eigenaar het toestel heeft gestolen of geblokkeerd, voordat u het inlevert voor reparatie. In dat geval zijn de IMEI-code en het serienummer van de smartphone in uw bezit.

Hoe vindt u de IMEI-code van de iPhone

De IMEI-code (International Mobile Equipment Identity) is een 15-cijferige code die wordt gebruikt om een smartphone op unieke wijze te identificeren. Als u een iPhone cadeau hebt gekregen en wilt controleren of deze is vergrendeld, gaat u naar Instellingen, vervolgens Algemeen en ten slotte klikt u op Info. In het scherm dat wordt geopend, vindt u de 15 cijfers die de IMEI-code van de iPhone identificeren.

Om de IMEI-code te achterhalen kunt u ook een snelkoppeling gebruiken: open de dialer van de smartphone en typ de code *#06# en de 15 cijfers verschijnen op het scherm.

Hoe vindt u het serienummer van de iPhone

Om het serienummer van de iPhone in uw bezit te achterhalen, is de procedure heel eenvoudig. Ga naar Instellingen, Algemeen en dan Info. Naast de IMEI-code vindt u ook het serienummer.

Als u de smartphone niet hebt, kunt u de IMEI-code en het serienummer opvragen bij de eigenaar zodat wij dit kunnen controleren.

Hoe komt u erachter of uw iPhone is gestolen

Om erachter te komen of uw iPhone is gestolen, hebt u toegang nodig tot de inruilservice van Apple. Door de IMEI-code of het serienummer van de iPhone in te voeren, zal Apple ons vertellen of het mogelijk is om het toestel in te ruilen. Als het antwoord nee is, betekent dit dat de iPhone door de rechtmatige eigenaar is geblokkeerd omdat hij is gestolen of verloren. Om dit te controleren, moet u naar de pagina van de GiveBack-service gaan en de gegevens invoeren van de iPhone die u hebt.

Alternatieve diensten om te achterhalen of uw iPhone is gestolen

Naast de GiveBack-dienst kunt u ook de Apple-klantenservice bellen en de operator vragen de iPhone te controleren die u cadeau hebt gekregen of die u wilt kopen.

Een andere zeer nuttige dienst is de website iPhoneRubato: voer het serienummer van uw smartphone in en controleer of deze in hun database aanwezig is. Als er overeenkomsten zijn, dan is de iPhone gestolen en moet je hem niet kopen.