Google Lens arriveert als een standalone applicatie ook in de Italiaanse Play Store, hier is waar het voor is en hoe je Google’s nieuwe visuele analytics service installeert
Google Lens is eindelijk ook beschikbaar in de Italiaanse Play Store. De dienst uit Mountain View, die voorheen actief was op Google Assistant, heeft nu een eigen standalone applicatie van ongeveer 20MB. Maar hier is waar het voor is en hoe je de Google Lens-tools kunt gebruiken.
Onaangekondigd tijdens Google I/O 2017 (Big G’s jaarlijkse conferentie gewijd aan software-innovaties), maakt Google Lens gebruik van de kunstmatige intelligentie-algoritmen van het bedrijf uit Mountain View om zoekresultaten te bieden vanaf een foto of afbeelding die via de smartphone-app aan het bedrijf wordt gegeven. Tot voor kort geïntegreerd en alleen toegankelijk binnen Google Assistant, komt Google Lens nu ’tot leven’ en kan het onafhankelijk worden gebruikt. Het enige wat u hoeft te doen is de gratis app downloaden uit de Google Play Store en gebruiken wanneer u maar wilt.
Wat is Google Lens
Google Lens is een visuele analysedienst die wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie. Het is in feite een soort visuele persoonlijke assistent, die in staat zal zijn informatie uit de ons omringende omgeving te halen door deze eenvoudigweg in beeld te brengen met de camera van de smartphone. Kortom, het equivalent van Google Assistant (of Siri, wat dat betreft), werkend via beelden in plaats van spraakopdrachten.
Een jaar later, tijdens Google I/O 2018, onthulde de Amerikaanse computergigant verschillende nieuwe functies voor zijn intelligente visuele analysedienst.
Hoe het werkt en wat te doen met Google Lens
Heb je bij een vriend thuis een lamp of meubelstuk gezien dat je mooi vindt, maar hij kan zich niet herinneren waar hij het heeft gekocht? Maak je geen zorgen, het enige wat je hoeft te doen is met de camera van je smartphone naar het gewenste object wijzen om te weten te komen waar je het in een paar seconden kunt kopen. Dit is een van de functies van Google Lens. De Mountain View-app is dus in staat om de objecten waarnaar we met de camera “wijzen” te herkennen, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om wat de smartphone “ziet” te vergelijken met de beelden op de servers van Google. Dit geldt voor elk object, bijvoorbeeld als we een boek inlijsten, zal de applicatie ons de titel, auteur, recensies en zelfs de site of winkel waar we het tegen de beste prijs kunnen kopen, vertellen. Google Lens is ook handig als we op vakantie zijn: je hoeft alleen maar een monument of een bezienswaardigheid te omlijsten om er informatie over te krijgen: een soort toeristische gids in je broekzak.
Een van de handigste functies van Google Lens is echter de slimme tekstselectie. Dit is in feite een OCR-scanner die de tekst herkent die door de camera van de telefoon wordt ingekaderd. De gebruiker kan dan beslissen de tekst te “digitaliseren” en te gebruiken in een document of te vertalen met Google Translator.