Google Maps, het is officieel: Assistant Driving Mode is hier, hoe het werkt

Na anderhalf jaar sinds de aankondiging geeft Google de Assistant Driving Mode, oftewel de rijmodus van Google Maps, officieel vrij.

Na maanden en maanden wachten wordt eindelijk de nieuwe “Assistant Driving Mode”, oftewel de “rijmodus” van Google Maps, vrijgegeven. Aangekondigd in augustus 2019 tijdens de Google I/O conferentie, belooft deze functie de smartphone gebruikerservaring ten goede te veranderen tijdens het rijden in een niet-smart of, in ieder geval, niet-Android Auto compatibele auto.

Driving Mode, in feite, is een soort reproductie van de Android Auto interface op de smartphone (maar het is niet de Android Auto app voor smartphones) zodat je de navigator op een meer comfortabele, veilige en afleidingsvrije manier kunt gebruiken zonder het gebruik van andere apps op te geven, zoals die voor het afspelen van muziek. Dit alles gebeurt met behulp van de spraakassistent, zodat u uw handen zo min mogelijk van het stuur hoeft te halen en geen risico loopt op ongelukken. In de tijd sinds de eerste aankondiging is deze functie al op een paar smartphones verschenen, maar nu is het officieel.

Hoe activeer je de rijassistent-modus op Kaarten

De nieuwe functie, op ingeschakelde apps, verschijnt automatisch zodra je naar een bestemming begint te navigeren. Er wordt een bericht weergegeven waarin de gebruiker wordt uitgenodigd de nieuwe interface te gebruiken (die op elk moment kan worden opgeroepen via een pictogram in de rechterbenedenhoek).

Wanneer de Driving Mode is ingeschakeld, bestaat deze voornamelijk uit een nieuwe balk onder aan het navigatiescherm, waar zich de basisbedieningselementen voor het afspelen van muziek met de titel van het nummer en een vooruit-knop (maar geen achteruit-knop) bevinden.

De nieuwe modus activeert zichzelf standaard wanneer we de navigator starten en zet de telefoon op Niet storen, maar we kunnen nog steeds berichten van apps ontvangen en antwoorden met spraakopdrachten. We kunnen ook oproepen ontvangen, maar die verschijnen niet op het volledige scherm, maar alleen in het onderste deel. Op deze manier kunnen we naar de kaart blijven kijken.

Op dezelfde manier hebben we toegang tot andere apps via een speciale vereenvoudigde App Launcher.

Assistant Driving Mode: wanneer arriveert het in Italië

De lancering van de nieuwe Driving Mode is al onderweg voor Android-gebruikers van Google Maps. Google heeft de lancering officieel gemaakt op zijn blog, maar heeft niet gespecificeerd wanneer het buiten de VS zal worden gedistribueerd.

Het zal echter niet lang meer duren, want na vele maanden van testen en geruchten is de lancering dit keer officieel, dus het is redelijk om te denken dat in de eerste helft van 2021 de Driving Mode ook in andere landen beschikbaar zal zijn. Misschien zelfs in Italië.