iOS 14 zorgt voor een revolutie op de iPhone, widgets komen: hoe ze werken

Met iOS 14 zouden widgets hun debuut kunnen maken op de iPhone: dit is wat ze zijn, hoe ze werken en waar ze voor dienen

Ook Apple laat zich zo nu en dan inspireren door zijn concurrenten: met iOS 14 zouden er nieuwe widgets kunnen komen die we kunnen plaatsen waar we maar willen op de iPhone Home, een beetje ‘zoals dat al jaren gebeurt op Android’. Op dit moment zijn de widgets echter beschikbaar op iPadOS, maar ze staan vast op Apple’s tablets.

De nieuwe widgets worden dus “echte” widgets die je kunt plaatsen waar je maar wilt. Het is nog niet zeker of deze functie in iOS 14 zal debuteren: op dit moment is het slechts een gerucht dat op Twitter is geplaatst door @DongleBookPro, een account dat vaak interne Apple-afbeeldingen plaatst. Maar dit gerucht sluit aan bij wat 9to5Mac ontdekte in de coderegels van de iOS 14-bèta: een nieuwe set achtergronden voor iOS, die ook een nieuwe iPhone Home-instelling onthullen. Deze wallpapers zullen niet vast, maar dynamisch zijn, en worden beheerd door de SpringBoard-app.

Widgets op iOS 14: hoe komen ze eruit te zien?

Apple zal waarschijnlijk niet simpelweg de widgets kopiëren die al uitgebreid zijn getest op Android, maar veel eerder zijn eigen interpretatie geven van wat een widget is en hoe deze te gebruiken. Op Android zijn widgets niets meer dan kleine vensters die op de homepage van de smartphone kunnen worden geplaatst om snel informatie van een app of website weer te geven. Zo is er bijvoorbeeld een enorme categorie weerwidgets, die bepaalde door de gebruiker gekozen informatie weergeven, zoals temperatuur, luchtvochtigheid of de kans op regen. Er zijn eindeloos veel klokwidgets, waarbij je kunt kiezen tussen analoge of digitale klokken, al dan niet met een kalender erbij.

Widgets op iOS zullen zeker mobiel zijn, en waarschijnlijk zul je in iOS 14 een achtergrond kunnen instellen voor het ontgrendelscherm en een andere (of dezelfde maar dan wazig) voor het beginscherm om het scherm leesbaarder te maken.

Widgets op iOS 14: komen ze er echt aan?

De echte vraag is echter of deze widgets echt met iOS 14 komen of dat we moeten wachten op toekomstige versies van Apple’s mobiele besturingssysteem. Niet alleen Apple, maar ook Google, Microsoft en vele andere softwarehuizen nemen veel functies op in de code van hun beta’s die vervolgens worden verwijderd uit de definitieve versies van het besturingssysteem. Apple is zeker mobiele widgets aan het testen op iOS, maar wanneer ze zullen komen is niet zeker.