Alle nieuwe Macs tot 2022: de M1-revolutie gaat door

De timing van Apple’s overgang in 2022 van Intel naar bijna volledige chiponafhankelijkheid, althans wat het ontwerp betreft, zoals vooruitgeblikt door Bloomberg

Tijdens WWDC 2020 verraste Apple de wereld door aan te kondigen dat het zich “afscheidt” van Intel omdat het alleen verder zou gaan.

Het resultaat mag er zijn: Macs met Apple’s Silicon M1-chips combineren hoge prestaties met een benchmark-verbruik, en hoewel elk nieuw product een eerste “inbreekfase” nodig heeft waarin er begrijpelijkerwijs wat kinderziektes zijn, lijkt het erop dat de M1 Macs dat niet eens hebben gehad. Toen Apple zijn revolutie aankondigde, zei het ook dat het tijd zou kosten om Intel helemaal achter zich te laten en een Apple Silicon-chip in elk product van het gamma te stoppen, ongeveer twee jaar. De afgelopen uren heeft Mark Gurman van Bloomberg gedetailleerd aangegeven wat de volgende stappen zullen zijn en wat we de komende twaalf maanden kunnen verwachten van Apple en zijn Apple Silicon-chips.

Apple’s proprietary chip roadmap

In zijn wekelijkse column legde Gurman uit dat de overgang in november 2022 voltooid moet zijn, om niet achter te lopen op de aangekondigde tijdlijn van twee jaar vanaf de releasedatum van de eerste Mac M1.

De volgende stap op de roadmap – die inmiddels bekend is omdat we het er al vaker over hebben gehad – is de MacBook Pro met Apple Silicon M1X-chips, die volgens Gurman op schema ligt om “in de komende maanden” officieel te worden gemaakt, terwijl “direct daarna” een nieuwe high-end Mac mini wordt verwacht, wellicht met de M1X-chip van de MacBook Pro die hogere prestaties zou moeten leveren dan de huidige M1.

De eerste stap van 2022 zijn de iMacs, de all-in-one-machines van Apple die de afgelopen maanden een update met de M1-chip hebben gekregen. Het werk aan de iMacs is echter nog niet af: Apple heeft de nieuwe chip naar ongeveer de helft van het assortiment geporteerd, dat wil zeggen naar alle iMacs met 24-inch beeldschermen.

Maar de iMacs met 27-inch beeldschermen voor professionals, die hogere eisen stellen aan CPU en GPU, ontbreken, en er wordt een ander platform verwacht. Misschien wordt het de M1X-chip, of misschien moeten we wachten tot Apple zijn chiplijn bijwerkt met een krachtigere chip voor de duurdere Macs.

Mac Pros laatste, zwaarste uitdaging

Na de iMacs komen de Mac Pros. In de tweede helft van het jaar, zegt Gurman, met een vernieuwd ontwerp en waarschijnlijk kleiner dan de huidige machine, “ongeveer half zo groot”, schrijft de informant. Dus als de grootste uitdaging van allemaal, de ultrakrachtige Mac Pro, achter de rug is, zal Apple de overstap van Intel naar chips van eigen makelij hebben voltooid.

Overgang daargelaten, aangezien de MacBook Air al Intel achter zich heeft, is de kleine Apple-laptop toe aan een revisie in 2022, die volgens Gurman ondersteuning zal bieden voor de recente MagSafe magnetische draadloze oplaadstandaard, die in de Android-wereld al voor opschudding heeft gezorgd.