Actebis Peacock op koers naar stabiliteit

Pilots.Bärbel Schmidt bestuurt sinds drie jaar de broadliner Actebis Peacock. Zij heeft de onderneming stabiliteit gebracht en haar portefeuille en diensten uitgebreid. Zij en haar managementteam leggen uit waar het bedrijf de komende jaren naar toe gaat.

ITB: U manoeuvreerde Actebis en later Actebis Peacock met succes door drie bewogen jaren. Wat was voor u de grootste uitdaging?

Schmidt: Zeker de succesvolle fusie van Actebis en Peacock in slechts twee maanden.

ITB: Hoe was dat mogelijk?

Schmidt: Door teamwork. Collega’s uit alle afdelingen bepaalden en implementeerden elke stap van de fusie week na week.

ITB: Uw beste ervaring in het proces?

Schmidt: Dat 1+1 meer werd dan 2.

ITB: Waarmee gaat Actebis Peacock in de toekomst groei genereren?

Schmidt: Zowel door een bredere klantenbasis als door het opzetten of uitbreiden van nieuwe groeimarkten zoals consumentenelektronica, mobiliteit of beveiliging. Daarnaast is er een enorm verbeterd online platform met veel nieuwe e-diensten.

ITB: Welke rol speelt de breedte van het productassortiment hierbij?

Schmidt: Een broadliner moet een breed spectrum aan producten kunnen afdekken. Met name producten met een sterke groei, d.w.z. trendproducten, mogen niet ontbreken, zoals die van de consumentenelektronica of de mobiele communicatie. Het is belangrijk voor Actebis Peacock om producten te voeren waarvoor wij ook de bijbehorende know-how kunnen aanbieden. Dit omvat steeds meer consultancy-intensieve oplossingen uit de sectoren opslag, netwerken en servers.

ITB: Wat zijn de plannen voor deze VAD-afdeling onder leiding van René Schäfer?

Schwellenberg: De VAD-afdeling omvat de bedrijfsonderdelen communicatie, software met inbegrip van licenties, alsmede netwerken en opslag. Wij verstaan hieronder de “solutions business” met complexe consulting, die wij de laatste twee jaar consequent hebben uitgebreid en “Certified Solutions” hebben toegevoegd. In de VAD-sector zijn dit onderwerpen als beveiliging, mobiliteit, netwerken, opslag- en outputmanagement of IT-infrastructuur en serveroplossingen.

ITB: Waar – geografisch gezien – zal Actebis Peacock over tien jaar het grootste deel van zijn geld verdienen en via welke handelskanalen?

Schmidt: In de landen in Europa en met de verkoopkanalen waar winstgevende zaken mogelijk zijn.

ITB: Fabrikanten verplaatsen hun productie steeds meer naar lagelonenlanden. Dit stelt de logistiek in alle stadia van de waardeketen voor nieuwe uitdagingen. Gezien de snelle prijsdalingen moet met de verkoop van de produkten worden begonnen nog voordat de goederen het land van oorsprong hebben verlaten. Ingram Micro ziet hier een oplossing in het logistieke systeem iLogix. Hoe dringend is volgens u het probleem van tracking en tracing voor het kanaal?

Hellmich: Tracking en tracing, zoals u het noemt, is niet het enige probleem. Logistiek moet zorgen voor een zo nauw mogelijke integratie van goederen en informatieprocessen tussen de handelsondernemingen in alle stadia van de waardeketen. Distributie heeft twee essentiële taken: wereldwijd inkopen en tegelijkertijd als tussenpersoon de schommelingen in de vraag tussen fabrikanten en wederverkopers beheren. Dit betekent dat de knowhow over de leveringscapaciteit van alle fabrikanten wordt gebundeld in de distributieafdeling om een optimale beschikbaarheid te garanderen, rekening houdend met waardevermindering.

ITB: Bent u van plan een soortgelijk systeem in te voeren?

Hellmich: Actebis is al jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van informatiesystemen die deze knowhow vertalen in gerichte dispositie- en optimalisatieprocessen. Wij plannen dus niet de invoering, maar zitten er middenin of zijn al bezig met verdere optimalisaties.