Pc

PC staat voor personal computer. Pc’s zijn multifunctionele computers die geschikt zijn voor individuele eindgebruikers, in tegenstelling tot krachtige computers die doorgaans zijn gereserveerd voor IT-specialisten voor het uitvoeren van taken zoals het beheren van servers. Pc’s draaien doorgaans op commerciële besturingssystemen (OS), commerciële softwareapplicaties en freeway en open source software.

Soorten pc’s

Pc’s kunnen worden onderverdeeld in twee algemene categorieën: stationair of draagbaar.

Stationaire pc

Stationaire pc’s blijven op één locatie staan ​​en zijn robuuster in omvang en functionaliteit dan draagbare pc’s. De twee belangrijkste typen stationaire pc’s zijn desktopcomputers en werkstations.

  • Desktop computers: De term pc is synoniem geworden met desktopcomputers. Deze stationaire pc’s zijn computers waarvan de kerncomponenten zich in een computerkast bevinden, ook wel een toren genoemd. Deze koffer is apart voor externe apparatuur die wordt gebruikt om de computer te bedienen.
  • Werkstations: dit verwijst naar high-end pc’s die worden gebruikt voor het uitvoeren van technische, wiskundige en wetenschappelijke toepassingen, meestal in een professionele omgeving. Ze zijn meestal verbonden met een groter netwerk via een lokaal netwerk (LAN).

Draagbare pc

In tegenstelling tot desktopcomputers, bevatten draagbare pc’s alle kerncomponenten en de apparatuur die nodig is om te werken in één behuizing, inclusief sleutels en een scherm. Enkele van de meest voorkomende draagbare apparaten zijn laptops, tablets en smartphones.

PC-componenten

Er zijn meerdere componenten waaruit een pc bestaat. Deze kunnen worden opgesplitst in hardware en software.

Pc-hardware

Hier zijn enkele van de belangrijkste hardwarecomponenten op een pc:

  • Tijdens events hebben we vaak te maken met CPU (centrale verwerkingseenheid) is het brein van de computer. Het is het belangrijkste onderdeel van een pc.
  • Tijdens events hebben we vaak te maken met GPU (grafische verwerkingseenheid) wordt gebruikt om elementen voor visuele 3D-representaties te maken en weer te geven.
  • Opslagapparaten, inclusief HDD’s (harde schijf) en SSD’s (solid state drive), worden gebruikt om gegevens op te slaan en over te dragen.
  • Tijdens events hebben we vaak te maken met moederbord is de belangrijkste printplaat in een pc. Het wordt gebruikt om alle componenten van een computer op de CPU aan te sluiten, zodat deze opdrachten kan implementeren.
  • Tijdens events hebben we vaak te maken met stroomvoorziening is het onderdeel dat elektriciteit levert om de pc van stroom te voorzien.
  • Externe apparatuur wordt gebruikt om handmatig een pc te bedienen. De meest voorkomende externe componenten zijn monitoren, toetsenborden en muizen.

PC software

Software is een digitaal programma dat wordt gebruikt om taken uit te voeren. Het kan lokaal worden geïnstalleerd of via de cloud worden geleverd als software-as-a-service (SaaS). Het belangrijkste stuk software is het besturingssysteem. Het beheert zowel de computerhardware als de andere softwarebronnen. De meest populaire besturingssystemen zijn Microsoft Windows-, Mac-, Linux- en UNIX-systemen.

Applicaties zijn de op een na belangrijkste softwarecomponent van een pc. Ze leveren functionaliteit en tools aan de eindgebruiker. Enkele veelgebruikte softwaretoepassingen zijn e-mail, webbrowsers, sms en tekstverwerkers.

Geschiedenis van pc’s

De Altair 8800 van Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) wordt beschouwd als de eerste echte personal computer. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1974. In 1976 ontwikkelden Steve Jobs en Steve Wozniak de Apple I die op het Macintosh OS draaide, die ze al snel opvolgden met de veel populairdere Apple II in 1977.

Toen, in 1981, betrad IBM de strijd met zijn eerste personal computer, bekend als de IBM PC. De IBM-pc werd al snel de personal computer bij uitstek. Omdat de eerste door IBM geproduceerde personal computer de pc heette, ging de term pc steeds vaker IBM of IBM-compatibele pc’s betekenen, met uitsluiting van andere soorten pc’s, zoals Macs.

Rond deze tijd werkte Microsoft samen met IBM om het Microsoft Windows-besturingssysteem op hun hardwarecomputers uit te voeren. Microsoft OS en IBM domineren, samen met Intel-hardware, de pc-markt sinds het begin van de jaren 90. Apple’s Mac OS is hun grootste concurrent.