ploert

Computer-aided design (CAD) is een softwaretool die wordt gebruikt door ingenieurs, architecten, ontwerpers en tekenaars om digitale 2D- en 3D-tekeningen te maken die worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan items en ruimtes te ontwerpen. Het kan worden gebruikt om iets eenvoudigs te ontwerpen als een shampoofles of zo complex als een straalvliegtuig. Door een computer in het ontwerpproces te betrekken, kunnen ontwerpers de afmetingen, de kleur of het materiaal van een model met een klik op de knop wijzigen. CAD wordt ook wel CADD of computerondersteund ontwerpen en opstellen genoemd.

Geschiedenis van CAD

De fundamenten van CAD zijn geworteld in de jaren zestig. Ivan Sutherland creëerde een revolutionair computerprogramma genaamd SKETCHPAD aan het MIT in 1960. Dit programma was het eerste grafische gebruikersinterface (GUI) -programma dat betekende dat de gebruiker grafisch met een computer kon communiceren door op een CRT-monitor te tekenen met een speciaal ontworpen lichtpen .

In de jaren zeventig was CAD verder ontwikkeld en geïntroduceerd in de commerciële ruimte door de auto- en ruimtevaartindustrie. Tot halverwege de jaren tachtig konden CAD-systemen alleen worden gebruikt op speciaal gebouwde computers, maar nu is het net zo eenvoudig als het downloaden van een CAD-programma op uw eigen computer.

CAD downloaden

Tegenwoordig kunt u een CAD-systeem downloaden naar elk groot platform:

  • Windows
  • Mac OS X
  • Linux
  • UNIX

Bij het downloaden van CAD zijn er enkele hardwarespecificaties waarmee u rekening moet houden. Om CAD soepel te laten werken en topprestaties te leveren, wilt u er zeker van zijn dat uw werkstation of pc een goede hoeveelheid RAM en opslagruimte heeft, evenals een goed beeldscherm.

Soorten CAD

CAD-software kan worden onderverdeeld in vier brede categorieën:

  1. 2D CAD gebruikt geometrische basisvormen om platte tekeningen te maken.
  2. 3D CAD kan driedimensionale tekeningen maken die in elk vlak kunnen worden gedraaid.
  3. 3D draadframe en oppervlaktemodellering kan worden gebruikt om draadframe-modellen te maken die doorzichtig zijn, of het kan worden gebruikt om 3D-oppervlakken samen te voegen en een model te maken dat ondoorzichtig is.
  4. Solide modellering is vergelijkbaar met oppervlaktemodellering, maar u kunt gewicht, volume en dichtheid aan de renderings toevoegen.