WhatsApp, vakantiemodus keert terug in nieuwste versie

In de nieuwste versie van WhatsApp zou een functie kunnen terugkeren die een paar maanden geleden werd geïntroduceerd en daarna verdween: wat verandert er met de vakantiemodus

Nieuwe functies komen naar WhatsApp: in de nieuwste release van de messaging-app zou de vakantiemodus kunnen terugkeren. Er was al eerder over gesproken, maar zonder uitleg stopte het team met de ontwikkeling en richtte zich op andere functies. Hoewel alleen bekend bij een paar gebruikers en fans van de messaging app, gaat de geschiedenis van de Vakantiemodus ver terug. In het begin van de ontwikkeling kreeg deze bijzondere functie de naam ‘Negeer gearchiveerde chats’. De functie werd later echter vergeten om plaats te maken voor andere functies die geleidelijk werden geïntegreerd in de applicatie, die dagelijks door miljoenen gebruikers wordt gebruikt. Pas met de Android-bèta-update 2.20.199.8 heeft WhatsApp besloten de modus weer in te voeren, net als andere interessante verbeteringen in de functionaliteit van de app.

WhatsApp en de vakantiemodus: wat is het en waarvoor

Hoewel de naam misschien vrij expliciet lijkt, vereist de functionaliteit van deze specifieke modus een toelichting om het volledige nut ervan te begrijpen. Met de vakantiemodus kun je actie ondernemen op al die chats die, noodgedwongen of door de wil van de gebruiker, niet in de hoofdchatlijst hoeven te worden weergegeven, zelfs niet wanneer er nieuwe berichten worden ontvangen.

Wat er nu gebeurt: wanneer je een gesprek verplaatst naar het archief van WhatsApp, blijft de chat in de map staan totdat je een nieuw bericht ontvangt. De toepassing markeert automatisch de uitwisseling en plaatst deze in de conversatielijst in de volgorde waarin de berichten aankomen. Door gebruik te maken van de vakantiemodus wordt dit gedrag echter effectief geblokkeerd: chats bewegen dan niet langer autonoom volgens de ontvangen meldingen, maar blijven stabiel in het archief, waar ze later nog steeds kunnen worden geraadpleegd.

In eerdere updates werd dit mogelijk gemaakt door een kleine truc. Met de introductie van de nieuwe functie wordt het echter mogelijk om dit automatisch te doen zonder tussenstappen.

De vakantiemodus brengt ook andere veranderingen met zich mee, met name op het gebied van de gebruikersinterface.

WhatsApp en de vakantiemodus: wanneer komt die beschikbaar

Om de nieuwe functie te introduceren, maakt WhatsApp naar verluidt een banner die prominent in de app zelf moet worden geplaatst. Dus, hoewel de officiële datum van de invoering van deze modus nog niet is onthuld, zou de definitieve datum veel dichterbij kunnen zijn dan je zou denken.