Wat is Industrial Internet of Things (iiot)?

Het Industrial Internet of Things, of IIoT, verwijst naar het gebruik en beheer van verbonden apparaten en “slimme” elektronica buiten het traditionele productiedomein van het Internet of Things naar de transport-, energie-, gezondheidszorg- en soortgelijke industriële sectoren.

Ook wel het industriële internet of het internet van industriële dingen genoemd, kan het IIoT operationele efficiëntie en intelligent technologisch inzicht bieden voor aanzienlijke verbeteringen in efficiëntie, productiviteit en inkomsten, maar het IIoT biedt ook het potentieel voor systeemfouten, beveiligingsbedreigingen en downtime die kan rampzalig zijn voor het omzetpotentieel en kan zelfs de gezondheid van werknemers en klanten in gevaar brengen in het ergste geval.

Industrieel internet der dingen begint net op te warmen

Ondanks deze mogelijke nadelen is het Industrial Internet of Things steeds op stoom blijven komen, en door de complexe analyse van realtime gegevens en het onderling verbonden gebruik van gegevens tussen ondernemingen en toeleveringsketens via API’s en microservices zou het IIoT echt transformationeel kunnen blijken te zijn. voor industrialisatie (een van de redenen waarom het door sommigen ook Industrie 4.0 wordt genoemd).

Op dit moment begint het IIoT zich echter pas te manifesteren bij het optimaliseren en automatiseren van belangrijke bedrijfsgebieden, zoals kwaliteitscontrole, asset-tracking, buitendienstbeheer, voorspellend onderhoud, energie-efficiëntie en supply chain-beheer.

Leveranciers die al vroeg voet aan de grond hebben gekregen in de sector Industrial Internet of Things, zijn onder meer GE met zijn Predix-platform, Siemens en zijn MindShare-systeem, Schneider Electric, SAP en Cisco.